Ida-Viru turismiklastri talveseikluste kampaania, mis kestab 1.–28. veebruarini, on suunatud eelkõige täiskasvanutest sõpruskondadele ja paaridele. Saab rännata, matkata, seigelda ja saunatada. Aga võib ka nautida head muusikat ning mängida mälumängu. Loomulikult kuulub seikluste juurde maitsev söök ja kosutav jook.

Veebruari tuntakse meil küünla- ja vastlakuuna, aga ka külma-, talve- või tuisukuuna. Talv on täies hoos, mistõttu on õige hetk head ilma ära kasutada ja seada sammud Ida-Virumaale.

Ida-Virumaa seostub eestlastele kavanduste ja kaevuritega. Nii on igati loogiline, et ühe seiklusliku paketi pani välja Eesti kaevandusmuuseum. „Inimesed ei aima, kui raske oli/on töö ja keskkond maa all. Kui sa ise tunned ja näed seda, jääd sügavalt mõttesse. Pärast maa all käimist ei saa paljud inimesed aru, miks niisugusele töökohale üldse minnakse,“ jutustab muuseumi haldusjuht Sirle Parik.

Külastajatele valmistab alati üllatuse maa-alune tehnika, kirsiks tordil on maa-alune rong. „Lisaks muidugi meie ehedad giidid, kelleks on endised Kohtla kaevanduse kaevurid.“

Paketti kuuluval karjäärisafaril kuuleb ja näeb, mis saab maapinnast pärast kaevandamist. Pariku sõnul pannakse põlevkivi selleks, et tunda pruuni kulla lõhna, reaalselt ka põlema. Selleks, et päev „kaevurina“ oleks täiuslik, kostitatakse külastajaid kosutava kaevurilõunaga, et pärast 1,5-tunnist ekskursiooni rõskes keskkonnas luudesse-kontidesse mõnus soojus taas sisse saada.

Kel jääb energiat üle, võib minna sportima talvekeskusesse, 2,2-kilomeetrisele suusarajale või liuglema tuubimäele.

Kampaania tosin atraktiivset ja vahvat talveseiklust on järgmised.

1. TOILA SPA kutsub kõiki talvist külma ja pimedat aega veetma savi seltsis ning nautima lisaks wellness-keskust Orhidee, mis on mõeldud ainult täiskasvanutele. Külalised saavad juhendaja abil endale vahva savist suveniiri valmistada. Orhideest leiab värviteraapilise, aroomi-, auru- , mee-, Soome ja Jaapani sauna. Meeldejäävaid elamusi pakuvad sanaarium, jääauk, bassein ning talveaed.

2. ALUTAGUSE MATKAKLUBI on talvise igavuse peletamiseks loonud kaks matka. Üks on matkaga kombineeritud loodusretk „Pankranniku vähemtuntud joad talvel“, kus keskendutakse eelkõige Martsa, Kuristiku, Kivioja, Karjaoru ja Saka jugadele, mis asuvad Eesti kõrgeimal ehk enam kui 50-meetrisel Ontika pankrannikul. Teine on räätsamatk Selisoos, mida ilmestavad rabamännik, älved ja hästi väljakujunenud laukad.
3. VALASTE PUHKEKÜLA pakub romantilist talveseiklust. Külaliste käsutuses on viie magamistoaga puhkemaja koos köögi, puuküttega sauna, kaminaruumi ja puhkeruumidega. Külaliste vastuvõtt toimub Valaste kohvikus, kus saab võtta pruukosti ja soojendada end hõõgveiniga. Edasi liigutakse hiljuti valminud Valaste matkarajale. Sealne talvine rosin on juga, kus silmailu pakuvad vee ja pakase koostöös valminud jääpurikad.

4. KOHVIK MUNA pakub seiklushimulistele talvekülma trotsijatele soojendavat kokteilimenüüd, mis teeb mehed rõõmsaks ja naised ülemeelikuks.

5. KIVIÕLI SEIKLUSKESKUS meelitab spordisõpru Baltikumi kõrgeimale tehismäele. Huvilisi ootavad Eesti pikimad mäesuusanõlvad, tasemel lumepark ja algajatele mõeldud mugav õppenõlv. Rendikeskusest leiab oskustele vastava suusa- või lumelauakomplekti ning Kiviõli suusakool paneb mõne tunniga algajad sõitma ja oskajad trikitama.
6. MÄETAGUSE MÕIS pakub mõnusat kaheksa sauna paketti, mis sisaldab ööbimist kaheks ööks double-plus-toas, hommikusööki, piiramatut supelmaja kasutust, tasuta WiFit ja parkimist, hommikuujumist, privaatsauna koos mullivanniga kaheks tunniks ning käte parafiinihooldust.

7. GRUUSIA TRAHTER MIMINO ootab kõiki sõpruskondi lambašašlõkile ja mälumängule. Veeda üks mõnus lõuna või õhtu lambaliha süües. Lisaks saab kontrollida teadmisi Gruusia mälumängus. Mimino talveseikluses osalemiseks tuleb tellida lambašašlõkk märksõnaga „mälumäng“.

8. VAIKLA PUHKEKESKUS – Jää on Peipsi järvel peagi nii paks, et võtta sõprade või kolleegidega ette meeldejääv talvine kalaretk. Puhkekeskus pani koostöös kaluritega välja seikluspaketi gruppidele (grupis 10–18 inimest). Päev algab saanisõiduga järvele, kus kalurid näitavad, kuidas pannakse ja võetakse võrke talvel. Puurime ka ise jäässe auke ja proovime õnne sikuskaga. Püütud kaladest teeme järvel lõkke peal uhhaad. Päev lõppeb Vaikla puhkekeskuses, kus saab sõrmed-varbad tee ja pirukaga taas soojaks.

9. EESTI KAEVANDUSMUUSEUM pakub kaevuri täiskursust, mis on seikluslik kolmeosaline pakett. Kaevuri elukutse omandamiseks tuleb ära käia maa all, süüa üks kosutav kaevuri lõuna ning läbida ekstreemne kaevurite karjäärisafari.
10. MERESUU SPA pakub elamust kuuma õhu, jää ning aroomide maailmas. Paljude jaoks on leil saunaskäigu kõrghetk, teiste jaoks põhjus kiiresti lahkuda. Ole meie külaliseks leiliseanssidel, kus temperatuuride erinevused ergastavad veresoonkonda ja tõstavad organismi vastupanuvõimet.
11. RESTORAN RONDEEL on Narva muuseumi restoran, mis kutsub teid sõpradega nautima küsimärgiga toite. Küsimärgiga just seetõttu, et Rondeel teeb kõike pisut teisiti kui teised kohad. Seega, kui võtate restoranis istet ning leiate menüüst toidu, mille taga on küsimärk, on tegemist millegi täiesti erilisega.

12. JÕHVI KONTSERDIMAJA pakub unustamatuid kontserdielamusi Ida-Virumaal.

Projekti „Ida-Viru turismisihtkoha kui võrgustiku arendamine“ kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Jaga
Kommentaarid