Delfi ja Tallinna ülikooli riigiteadlased võtsid ette erakondade programmid ja sorteerisid lähenevate valimiste eel välja peamisi riigikokku pürgivaid poliitjõude ühendavad või lahutavad valimisteemad.

Põhjaliku kaalumise järel jäi sõelale 20 valimisküsimust, mille vastused annavad igaühele võimaluse selgitada välja enda seisukohtadega kõige enam kattuvad erakonnad. Või ka kontrollida, kas juba kujunev valimiseelistus peegeldub programmidest tulenevates vastustes.

Muidugi ei pea valimismasina soovitustest valimiskasti juures lähtuma, kuid abiks võib see olla sellegipoolest.

Kõrvaklapid käeulatusse

Delfi valimismootorisse süvenemise eel tasub tulemuste teadasaamise tarvis kindlasti panna valmis kõrvaklapid, sest eelistatud erakondadel on oma toetajatele sõnumeid!

Valimismootorisse on kaasatud kuus erakonda, kelle toetus peamiste avaldatavate reitingute järgi on näidanud viimastel kuudel riigikokku pääsemiseks vajaliku valimiskünnise ületamise võimalusi. Ehk siis Eesti 200, EKRE, Isamaa, Keskerakond, Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik erakond.

Küsimused ja vastusevalikud on koostatud riigikogusse kandideerivate parteide valimisprogrammidele toetudes. Erakonnad said küsimused ja vastusevariandid ka ise üle vaadata ning teha omapoolseid ettepanekuid.

Enda testimiseks kliki ülalpool olevale valimismootori fotole või külasta valimismootori lehte: http://www.delfi.ee/valimismootor/