„Tihti juhtub nii, et korteriühistu on lasknud lume ja purikad katuselt eemaldada, aga kahe päeva pärast on esialgne seis tagasi. Lisaks on palju tublisid ühistuid, kes on endale koristustööd tellinud, aga ülekoormatuse tõttu on järjekorrad pikad,” ütles MuPo pressiesindaja Meeli Hunt, põhjendades, miks Mupo trahvimise asemel keskendunud eelkõige selgitustööle ja hoiatamisele.

Mupo kasutab trahvimist vaid äärmuslikematel juhtudel, väärtemenetlus on alustatud vaid kuuel korral, haldusmenetlust aga 139 juhul. Hundi sõnul on väljakutsetele reageerivate patrullide arvu suurendatud kohati kuni viie ekipaažini päevas. Ka ohulinti, millega inimesi katuseräästas olevate ohtlike jääpurikate eest hoiatatakse, on Hundi sõnul kulunud sadade meetrite kaupa.

Koristamata kõnnitee või katuselt kukkunud jääpurika tõttu tekkinud kehavigastuste eest vastutab iga korteriomanik
Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi tõi välja, et libeduse ning katuselt langenud lume ja jää tõttu toimunud õnnetused on juba kohtutesse jõudnud ning summad, mis ohvritele maksta tuleb, suured. Kui ühistu esimees pole oma tööd teinud ja libedal kõnniteel keegi ennast katki kukub, vastutavad selle eest ja maksavad kannatanule kompensatsiooni kõik majas asuvate korterite omanikud, nõue esitatakse kogu korteriühistu vastu.

Sealjuures on seaduses ka säte, et korteriomanikul on õigus teha kaasomandi eseme säilitamiseks vajalikke toiminguid teiste korteriomanike ja korteriühistu nõusolekuta ning nõuda seejärel korteriühistult vajalike kulutuste hüvitamist nõuda. Niisiis, kui teie majal on katusel eluohtlikud jääpurikad või maja ees lumi lükkamata ja ühistu esimees või teised ühistu liikmed asjaga tegeleda ei soovi, on korteriomanikel õigus ka ainuisikuliselt tööd ära tellida, need tasuda ja siis välja käidud summa ühistult tagasi nõuda.

Mupo kutsub inimesi üles ise ettevaatlik olema
Meeli Hunt MuPost kutsub inimesi olema ettevaatlikud ja mõistvamad. „Liikudes jalgsi võiks aegajalt ka pilgu ülespoole tõsta, et aegsasti märgata võimalikke ohte, mis võivad katuseserval varitseda. Lumekoristajad ja purika purustajad töötavad täisvõimsusel, nad annavad endast parima. Pidev kriitika ei aita nende tööle kaasa,” ütles Hunt.

Hunt märkis ka, et Eesti linnadega sarnased probleemid on meist ka lääne pool. Möödunud reedel Tallinna külastanud Stockholmi abilinnapea Erik Slottneri märkis Hundi sõnul, et ka seal pole olukord Tallinnast parem ja libedus ja jääpurikad Põhjamaadel ühine talvine murekoht.