Eelmisel aastal andis justiitsministeeriumi aumärgi Silver Sillale, kuid hiljuti selgus, et mees oli 2008. aastal kohtus pedofiilias süüdi mõistetud.

Justiitsminsteeriumis kutsutakse seepeale kokku aumärgikomisjoni, mis pidi tegema otsuse aumärgi äravõtmiseks.

Ent Sild jõudis sellega komisjonist ette. "Komisjon sai täna nimetatud isiku avalduse, milles ta teatas, et ta loobub Tammepärja aumärgist," ütles Delfile justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

"Komisjon otsustas tänase arutelu tulemusena tühistada otsuse talle aumärgi andmise kohta. Selle tagajärjel õiguslikult sellele inimesele aumärki annetatud ei ole," lisas ta.

Ühtlasi andis justiitsminister Urmas Reinsalu korralduse kõigi ministeeriumi poolt antavate tunnustuste puhul tagada, et inimese varasema karistatuse taust oleks kontrollitud.

Eelmisel aastal tunnustati Silda Eesti iseseisvuse eest võidelnute ja terroriohvrite mälestuste jäädvustamise eest.

Sild ütles eile Delfile, et süüdistus, mille põhjal talle karistus määrati, polnud päris õige, kuid kuna selle esitasid inimesed tema lähikonnast, ei tahtnud ta nendega kohut käia.

Aumärgikomisjoni kuulusid Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise mälestusliidust Meelis Pääbo, Eesti Memento Liidust Arnold Aljaste, Eesti vabadusvõitlejate liidust Tiit Põder, eruohvitseride kogust Manivald Kasepõld ning endiste metsavendade liidust Heiki Magnus, komisjoni esimees on justiitsministeeriumi kantsler Tõnis Saar.

Minister andis korralduse kõigi ministeeriumi poolt antavate tunnustuste puhul tagada, et inimese varasema karistatuse taust oleks kontrollitud.