Eile koos Ragnar Siili ja Maris Hellrannaga Euroopa kultuuripealinna 2024 taotluse ettevalmistamise lepingust Narva linnaga loobunud Helen Sildna tänas täna oma sotsiaalmeediapostituses Narva linnapead Tarmo Tammistet ja linnavalitsuse meeskonda hea koostöö eest. Volikogu suunal tema toon aga muutus.

"Ühe asja sooviks selgeks teha: volikogu kärpis detsembris ettevalmistustööde eelarvet kolmekordselt - kuulamata linnavalitsuse selgitusi, põhjendusi, keeldudes kohtumast. Hange kuulutati välja kärbitud summale. Esitasime detailse pakkumuse, tuues selgelt välja lisaeelarve, kirjeldades tegevusi, mida hankes isegi nõutud ei olnud - kuigi Euroopa Komisjoni nõuetes on (lõpp-projekti hindaja on ju Euroopa hindamiskomisjon, mitte Narva volikogu)," kirjeldas Sildna.

"Peale seda ühte ja sama hankepakkumist ei ole mingeid lisa-nõudeid esitanud, kõik on seal samas dokumendis selgelt ja detailselt kirjas, igaks juhuks nii eesti kui vene keeles," kinnitas Sildna.

"Olukorras, kus volikogu esinaine nimetab meid "väljapressijateks", ei ole võimalik edasi töötada," nentis Sildna.

Ta on veendunud, et kogu lugu hakkas viltu vedama juba sellest hetkest kui Keskerakonna juhtkonna otsuse kohaselt pidid toimingupiirangu rikkumises kahtlustuse saanud volikoguliikmed uurimise ajaks peatama volikogu liikme staatuse ning taanduma juhtivatelt kohtadelt ka linnaasutustest. "Kaheksa volikoguliiget astusid hoopis Keskerakonnast välja. Sellest hetkest sai alguse poliitiline vastupanu, mille keskmesse sattus ka kultuuripealinna protsess," leidis Sildna.

"Edu Narvale! See linn oma elanikega suudab ellu viia, mida iganes nad soovad, see linn väärib ja loodetavasti nõuab välja endale ka tänapäevasema poliitilise juhtimise," lisas Sildna.

"Võib-olla on võimalik, et MyNarva taha koondunud aktivistid suudavad ja oskavad minna ka linnavalitsusele appi, et kultuuripealinn siiski ära teha. Huvi selle jaoks on Euroopas igal juhul olemas ja Narva väärib seda ning saab hakkama," oli Sildna lootusrikas.

Eile teatasid Helen Sildna, Ragnar Siil ja Maris Hellrand, et Shiftworks ja Creativity Lab loobuvad Euroopa kultuuripealinna 2024 taotluse ettevalmistamise lepingust Narva linnaga.

Otsus sündis pärast seda, kui ajaleht Põhjarannik kirjutas, et Narva linnavolikogu esimehe Irina Janovitši hinnangul pressib Helen Sildna juhitud Shiftworks OÜ Narva Euroopa kultuuripealinnaks nimetamise kampaania raames pärast lõpptaotluse koostamise hanke võitmist linnalt täiendavat raha juurde.