Täna läks teisele lugemisele valitsuse algatatud tubakaseaduse ning alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmine. Riigikogu kiitis selle puhul heaks mitu muudatusettepanekut, millele sotsiaalkomisjon vastu oli.

Pärast hääletust luges riigikogu juhatuse aseesimees Enn Eesmaa ette minister Sikkuti avalduse katkestada eelnõu teine lugemine juhul kui riigikogu toetab neid ettepanekuid, millele sotsiaalkomisjon vastu on.

Sellest võtsid tuld Reformierakonna fraktsiooni saadikud. Näiteks ütles Taavi Rõivas, et tema ei mäleta oma 12-aastasest kogemusest ühtegi sellist näidet, kus minister oleks teinud ettepaneku eelnõu katkestada.

Samuti põhjustas vaidlust küsimus, kas Sikkutil üksinda oli õigust eelnõu katkestamist paluda või oleks selleks tarvis olnud kõigi valitsuse liikmete allkirju.

Riigikogu juhatus: siin ei ole midagi eriskummalist

Tekkinud küsimuste lahendamiseks võttis juhatus kokku ligi tund aega vaheaega. Selle järel selgitas riigikogu juhatuse esimees Eiki Nestori, et valitsust esindava ministri allkirjast piisas. Samuti toetas eelnõu katkestamise avaldust peaminister Jüri Ratas, kellele vaheajal selguse saamiseks helistati.

Nestor lükkas ümber ka väite nagu oleks avaldus loonud pretsedendi ning tõi välja, et 2001. aastal läks samuti minister pärast muudatusettepanekute hääletamist kõnepulti ja palus eelnõu lõpetada. Ta lisas, et kodukorraga see vastuolus ei ole.

Samuti lisas Nestor, et neid ettepanekuid, kus teise lugemine lõpetamine seotakse hääletustulemustega saalis, saab juhatus kogu aeg. "Põhiliselt teevad neid komisjonid, see on täiesti arusaadav. Nii et siin selles mõttes ministri kiri ei erine millegi poolest nendest kirjadest, mis komisjonist tulevad," ütles ta.

Nestor lisas, et riigikogu kodukorraseaduses ühes lõikes on kirjeldatud täpselt, kellel on õigus katkestada eelnõu lugemine ilma hääletuseta. "Nad on kõik seal koos: komisjon, eelnõu algataja jne. Nii et siin ei ole midagi eriskummalist. Ja meie kodukord täna ei nõua, et minister peab olema saalis, kui on eelnõu teine lugemine," sõnas Nestor.

Riigikogu esimehe selgitustest Isamaa fraktsioonile ei piisanud. Õhtul saadetud pressiteates heitis erakonna peasekretär Priit Sibul Sikkutile ette demokraatliku protsessi kahjustamist. Tema sõnul pani minister sellise käitumisega parlamendi fakti ette – "kas teete nii nagu mina ütlen või jääb direktiiv üle võtmata.