Sikkut põhjendas tubakaseaduse eelnõu teise lugemise katkestamiseks esitatud avaldust sellega, et muudatused, mida eelnõule tehti, ei olnud seotud eelnõu peamise eesmärgiga - võtta üle Euroopa Liidu tubakadirektiivi kaks artiklit, mille alusel hakata rakendama üle-euroopalist tubakatoodete tuvastamise- ja jälgimissüsteemi.

"Muudatusettepanekud puudutasid alternatiivsete tubakatoodete müügi ja tarvitamise nõudeid, mille puhul sotsiaalkomisjon leidis, et neid tuleks täiendavalt analüüsida ja ma nõustun, et neid muudatusi ei saa kiirustades teha. Seda enam, et kehtiv seadusandlus sai pärast pikki ja põhjalikke diskussioone vastu võetud üsna hiljuti – 2017. aasta lõpus," ütles Sikkut.

Minister lisas, et regulatsiooni taaskordne muutmine vajab sotsiaalkomisjoni hinnangul seadusandlikul tasandil eelnevat debatti ning seetõttu ei toetatud ka ettepanekute heaks kiitmist. "Enne valimisi ja kiirustades ei peaks tegema pööret senises tubakapoliitikas," ütles Sikkut.

Isamaa ja Reformierakonna kriitikat kommenteerides sõnas Sikkut: "Tegemist on kahe erakonna esindajate hinnangutega, mida valimiste eel antakse kergesti."

Sikkuti samm ebatavaline, aga mitte keelatud

Riigikogu juhatuse esimehe Eiki Nestori sõnul puhkes eilsel istungil vaidlus selle üle, kas valitsuse poolt eelnõu menetlemisel esindajaks määratud ministril on õigus selle lugemise katkestamise ettepanekut teha või mitte.

"Minu kindlal veendumusel on, sest miks siis kedagi üldse esindajaks määrata," ütles Nestor.

Kuna tubakaseaduse eelnõu algatajaks oli valitsus, siis oli Sikkutil selle esindajana õigus enda kui algataja huvisid kaitsta, rääkis Nestor. Ta nentis, et osadele saadikutele polnud see meeltmööda.

"Kuna peale eelnõu teist lugemist täiskogul sisulisi muudatusi enam teha ei saa, siis on teise lugemise lõpetamine või katkestamine tähtis otsus," selgitas Nestor ja lisa, et selle otsuse võib teha täiskogu ise hääletamise teel, kui selline ettepanek tehakse.

Teise lugemise katkestamine ei ole siiski väga sagedane. "Veelgi harukordsem on see algataja ettepanekul, aga olen seda ka ise ministrina kasutanud," rääkis Nestor.