Alates 2006. aastast on aktiivse valimisagitasiooni perioodil poliitiline välireklaam keelatud. Reeglitest kinnipidamist kontrollib politsei- ja piirvalveamet (PPA), kellele oli selle nädala alguseks laekunud kümmekond teadet võimalikest rikkumistest. Keelust üleastumine tuvastati kuuel juhul.

Lisaks neile juhtumitel tuleb politseil tegeleda erakondade ja kandidaatide tehtud selgitustaotlustega, milles küsitakse politsei hinnangut, kas üks või teine plaanitav tegevus oleks seadusega kooskõlas, sõnas PPA valimiste ekspert Siiri Pars. Selliseid selgitustaotlusi on politsei saanud üle 50.

Pars rääkis, et inimesed on aeg-ajalt häiritud tänaval, kaupluses või parklas tehtavast aktiivsest agitatsioonist, kuid selline tegevus on lubatud kuni valimispäevani. Samuti on politseile kaevatud siseruumides olevate plakati peale, sealjuures kortermajade koridoris. Palju pöördumisi on ka sõidukitel oleva reklaami peale.

"Politsei peab nendes juhtumites kontrollima, kas sõiduk on erakonna või poliitiku kutsetegevuses, milline on selle tähistuse sisu ning hindama kas see on poliitiline välireklaam või mitte," rääkis Pars.

Palju keskmiselt nende juhtumite peale tööaega kulub, pole Parsi sõnul võimalik öelda. "Mõnel päeval on politseile laekuvaid pöördumisi palju, mõni päev on üsna rahulik. Peamiselt kulub aeg erakondade ja kandidaatide selgitustaotluste läbivaatamisele ja neile vastamisele - sõltuvalt konkreetsest päringust võib see olla ühest tunnist mitme tunnini," selgitas ta.

Kui pöördumise sisuks on võimalik poliitilise välireklaami keelu rikkumine, siis kulub aega vähem, kui kaebusele on lisatud foto. Kui fotot ei ole, läheb patrull reklaami kohapeale kontrollima.

"Hinnates, kas tegu on poliitilise välireklaamiga, kontrollib politsei, kas reklaam asub avalikus kohas või on avalikku kohta nähtav; kes on reklaami omanik ja keda reklaamitakse; kui tegu on sõidukiga, siis kas sõiduk on kandidaadi või erakonna kutsetegevuses kasutatav," rääkis Pars. Ta lisas, et kõik need asjaolud tuleb fikseerida ja rikkujaga suheldes välja selgitada, kas rikkumine on võimalik lõpetada ettekirjutusega või tuleb alustada väärteomenetlust.

Ettekirjutuse puhul tuleb kontrollida, kas see on õigeaegselt täidetud. "See tähendab, et keerulisemate juhtumite puhul tegelevad sellega nii patrull kui ka hiljem menetleja ning politsei tööaega võib kuluda paarist tunnist kuni mitme päevani," ütles Pars.

"Seda, kui palju tööaega politseil kokku poliitilise välireklaami keeluga seoses kulus, oskame hinnata pärast valimisi," lisas ta.

Politsei ootab poliitilise välireklaami keelu tühistamist. "Keelu sisu on ebaselge nii täitevvõimule kui ka poliitikutele, mida näitab ka selgitustaotluste suur arv ja seda vaatamata sellele, et politsei on kohtunud erakondade esindajatega seadust selgitades ning politsei kodulehel on selgitused politsei sellekohase praktika kohta," ütles Pars.