Reformierakonna, Eesti 200, Isamaa, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE), Keskerakonna ja EKRE juhid taunisid täna tehtud avalikus pöördumises Kanal 2 valimisdebati korraldust ja teatasid, et on otsustanud debatis osalemisest keelduda.

"Me ei ole nõus sellega, et Kanal 2 on otsustanud valimiseelses teledebatis loobuda usaldusväärsetest saatejuhtidest, kellel on vajalikud teadmised ja kogemus poliitilise debati juhtimiseks. Selle asemel kutsutakse erakondade juhte saatesse, kus kesksel kohal on meelelahutus," teatasid erakondade juhid täna välja saadetud pressiteates. Nimelt on otsustanud Kanal 2 poliitdebatti juhtima panna alles Eesti Meediaga liitunud Katrin Lusti ja Jüri Butšakovi, kes televaatajatele tuttav nii "Radarist" kui ka "Õhtust".

"Ma arvan, et saatejuhtide isik viitab sellele, milline see debatt saaks olema," kommenteeris oma otsust Kaja Kallas. Nimelt pidid kõnealust debatti eeskätt juhtima "Radari" peatoimetaja ja pikaaegne poliitajakirjanik Kärt Anvelt ning Postimehe uuriva toimetuse juht Holger Roonemaa, ent mõni aeg tagasi otsustati Lusti ja Butšakovi kasuks.

Kaja Kallas meenutab möödunud presidendivalimisi, kus ühes debatis paluti kandidaatidel joonistada. "Kas presidendi institutsiooni teeb see kuidagi tõsiseltvõetavamaks või annab inimestele informatsiooni, kuidas ta oma tööga hakkam saab? Ma ei usu. See ei ole õige tee," rõhutab ta.

Kas ehk kartsid poliitikud hoopis Lusti karmi ütlemist ja pisut tabloidilikku lähenemist? "Mul ei ole mingit lavanärvi ja ma ei lähe endast välja, kui keegi mulle naljaka küsimuse esitab," möönab Helme. Ta rõhutab, et poliitikud tahavad debateerida sisuliste asjade üle ega soovi rahvale esineda tiluliluga. "Tõsine debatt, tõsistel teemadel – jah, sellega oleme valmis kaasa minema, aga sellist pulli ja näitemängu me ei taha teha," märgib ta.