„Mis sa päriselt rullid ennast lumes või?!“ peaaegu röögatab mulle üllatusest üks väärikas eas briti proua näkku. „Nojah, noh, saunas hakkab ju ikka palav,“ kehitan õlgu.

Proua läheb õlgu võdistades eemale, oma sõbrannadele hullust eesti tüdrukust rääkima, kes tünnisauna vahepeale lumes püherdamist harrastab.

Siiski-siiski — veidi aja pärast tuleb ta südikalt tagasi ja teatab, et nemad proovivad ka seda „eesti asja“. Muide, proovisid ka, ja ei kuulnud mina ühtegi halba sõna, ainult ülevoolavad ovatsioonid.

Jah, tihti põrkan kokku eri rahvustest inimestega, kellel — kuuldes, et olen Eestist — tekib pea alati peas mingi teatud sorti kujutluspilt. On see tõde või ei, aga need on kõige tavalisemad asjad, mida eestlastest välismaal arvatakse:

* Eestlased on innovatiivsed. „Ahaa, te olete see e-riik ju!“ kuulen tihti. Jah, Eesti kui ühe tugeva IT-riigi maine on jõudnud pea üle kogu maailma. Skype’i teavad kõik, mitmed oskavad välja tuua e-hääletamise ja e-residentsuse.

* Eestlased on rahulikud, tasakaalukad ja tõsised. Vähem juttu ja rohkem tegusid — kui midagi on tarvis ära teha, siis võib julgesti pöörduda eestlaste poole.

* Eestlased on otsekohesed. Kui midagi öelda, siis keerutamata. Tihti võib see välismaalastele tunduda liig kriitilise või ebaviisakana, kuid on tegelikult lihtsalt ääretult praktiline suhtlusviis. Välismaalaste sõnul võib see alguses veidi harjumist nõuda, kuid peagi hakatakse seda hindama.

* Eestlased on reserveeritud, kuid ausad ja usaldusväärsed. Üks minu välismaalasest sõber kirjeldas eestlasi nii: te olete nagu kookospähklid. Kui võtta mõni temperamentsem lõunamaalane, siis tema on nagu virsik või aprikoos. Lihtne „süüa“ — sõbraks saad ruttu, aga siis tuleb vastu see väike kivi ja see suhe ei pruugigi pinnapealsest vestlusest kaugemale jõuda. Kookospähkli purustamiseks läheb aga aega. Kui aga lõpuks koore katki saad, tähendab — oled võitnud usalduse — võid olla kindel, et oled saanud endale sõbra kogu eluks.

"Kus see Eesti veel on?" Foto: erakogu

* „Kus see Eesti veel on?“ — küsimus, mis on üllatavalt sage nii mõnegi eurooplase seas. Kuigi tõele au andes, siis piirkonda teatakse siiski pea alati. „Te olete kuskil seal… põhja pool? Vene piiri ääres?“. Mõned arvavad, et eestlaste näol on tegemist slaavlastega, teised jällegi, et pigem on tegu külmas karastunud põhjamaalastega. Oma keele olemasolu tuleb aga väga paljudele üllatusena.

Selleks aga, et saada teada, kas sina oled üks „tüüpilistest“ eestlastest, tee test SIIN.

Lisaks võid Eesti Vabariigi sünnipäeva puhul võita kaks kasti sinimustvalget jäätist.

Suusatamine on ühel tüüpilisel eestlasel veres, pealegi saab siis loodusesse põgeneda ja rahulikult oma aega võtta. Foto: Madle Timm

Lugesid just Hulkurplika päevikute 45. osa.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel