Viimaste kohalike omavalitsuste valimiste ajal ootasid inimesed samas jaoskonnas oma korda pool tundi või kauemgi. Mõned jätsidki hääletamata, kuna ei jõudnud pikka järjekorda ära oodata.

Täna pole samas jaskonnas midagi sarnast, eelkõige põhjusel, et riigikogu valimistel võivad hääletada vaid Eesti vabariigi kodanikud. Möödunud valimistel oli Geneva jaoskond mõeldud 7000 valijale, see kord riigikogu valimiste ajal on arv poole väiksem.

Narva linnasekretär ja Narva valimiskomisjoni kuuluv Ants Liimets märkis, et suur osa valijatest käis hääletamas juba eelvalimiste ajal või andis hääle elektrooniliselt.

Enam kui kuus protsenti Narva hääleõiguslikest kodanikest osales e-hääletamisel ja umbes viis protsenti tegid valiku valimisjaoskondades.

Sellised hääletamise protsendide põhjal öeldes, on sama moodi nagu eelmistel riigikogu valmistel Narvas hääletanute suhtarv hääleõiguslikest üle riigi Narvas kõige madalam.

Meenutagem, et et üle Eesti andis oma jääle eelhääletusel ja e-hääletusel pea 40 protsenti valijaid, enam, kui kolm korda rohkem, kui Narvas. Liimets kardab, et ka tänavu on valimisaktiivsus Narvas muu Eestiga kõige madalam.

Tänasel valimispäeval Narvas alla 40-aastaseid jaoskonnas eriti näha polnud. Selle vanuserühma esindaja tuli Geneva keskusesse alles kella 10 paiku, tund pärast jaoskondade avamist. Valija, kes ennast Delfile tutvustada ei soovinud, käis hääletamas koos oma vanaemaga ja andis hääle ühe kuulsaimale kohalikule tsentristile, keda varemgi linnas edu on saatnud, nagu vanaema soovitas.

„Tema osaleb valimistel esimest korda,” ütles vanaema lapselapse kohta. „Rääkisin talle, miks on selle kandidaadi eest parim oma hääl anda. Olen kandidaati jälginud väga pikalt.”

Kell 11 võis Rakvere tänava jaoskonnas näha umbes sama pilti. Inimesi oli vähe ja nooremapoolseid peaegu üldse mitte.Ainus noorem inimene, keda me jaoskonnas nägime, oli nooremees, kes pidi nii kui nii trenni minema ja tuli enne lihtsalt valimisjaoskonnast läbi.

Rugodovi kultuurimajas oli inimesi veelgi vähem. Samas toimunud Jehoova Tunnistajate, kelle üritus toimus kõrvalasuvas suures saalis, hääletajate arvule mõju ei avaldanud. Jehoova Tunnistajad hoiavad poliitiliselt nutraalset joont ja valimistulemust ei mõjuta, kuna nad kunagi hääletusel ei osale.

Ants Liimetsa sõnul tulevad nooremad inimesed jaoskondadesse pärastlõunal.