Öösel sadas maha paks lumevaip Põhja- ning Kesk-Eestis. Lõuna-Eestis on lumesadu asendunud vihma ja lörtsiga. Delfi lugejad saadavad toimetusele erinevaid pilte üle Eesti - mõnes kohas võetakse vastlapäeva vastu paksu lumekihiga, teises kohas tervitavad ärkajaid plusskraadid ning sopased teeolud.

Lumiste teeoludega on juhtunud mitmeid liiklusõnnetusi ning häiritud on liiklus.

Politsei pahandab "lumemütside" üle

Politsei Põhja prefektuuri liiklusjärelvalve keskuse juht Hannes Kullamäe kommenteeris, et tihe lumesadu ja sellega kaasnenud keerulised teeolud olid paljudele üllatuseks. "Hommikul kella 6st kella 10ni anti Harjumaal teada 16 liiklusõnnetustest. Paraku sai ühes liiklusõnnetuses inimene vigastada, kui Kloostrimetsa teel põrkasid kokku sõiduauto ja liinibuss, kokkupõrke tagajärjel toimetati sõiduautojuht haiglasse," lisas Kullamäe.

Ta jätkas, et Harjumaal on rohkem kui kümme patrulli maanteedel, kus rahustatakse liiklust ja jälgitakse, et juhid pööraseid manöövreid ei harrastaks. Paaril korral oleme ka musklit laenanud ja kinni jäänud autod liikvele lükanud.

"Aknast välja vaadates näeme, et tööle jõudmiseks ja ka linnas ringi liiklemiseks tuleb varuda hulga lisaminuteid. Olen näinud mitmeid paksu lumemütsiga autosid. Loodetavasti on enamik tööandjaid mõistlikud ning ei pane pahaks, kui töötajatel kulub auto puhastamiseks ja tööle sõitmiseks rohkem aega. Katusele jäänud lumi võib ootamatult esiklaasi katta ja luua ohtliku olukorra", tuletas Kullamäe liiklejatele meelde.

Bussid võivad hilineda

Raskete liiklusolude tõttu on mõjutatud ühistranspordi graafikud Tallinnas. "„Kõik bussid, trammid ja trollibussid on vastavalt plaanile sõitjaid teenindamas, kuid keerulistest liiklusoludest tekkinud ummikute ja aeglasema sõidutempo tõttu on äärmiselt keeruline püsida seatud graafikutes,“ ütles Tallinna Linntranspordi bussiliiklusteenistuse juht Meelis Tartu. „Trollibussid sõidavad alates varahommikust vabagraafiku alusel, busside ja trammide puhul pingutame graafikus püsimiseks, kuid palume sõitjatelt kannatust kui sõidukid hilinevad.“

Sekkus abilinnapea

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf võtab linna tabanud lumepaanikat väga tõsiselt. Töökoosolekul otsustati juhtida linnaosavanemate tähelepanu lumetuisu tagajärgede kiirele likvideerimisele sisekvartalite teedel ja väiksematel kõrvaltänavatel. Ilmastikuolud on keerulised ja lumehanged jäätuvad paari päeva jooksul raskelt teisaldatavateks jäämügarateks, mis on ohtlikud jalakäijatele ning liiklusohtlikud sõidukitele.

„Hetkel on tänavate koristamiseks parim aeg selleks, et tagada teede ja tänavate nõuetekohane hoolduse kvaliteet järgnevate päevade sulaperioodil ja sellele järgneval külmaperioodil,“ ütles kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg. „Libedustõrjega kõnniteedel tuleb viivitamatult alustada ja teha kõik selleks, et ka väiksematele kõrvaltänavatele ei tekiks liiklusohtlikke jääroopaid,".

Ilm püsib lumine

Tuul on tugevam Liivi lahe ümbruses ja Lõuna-Eestis ning puhub lõunakaarest, Põhja-Eestis puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on 0 kuni +5, Põhja-Eestis võib jääda veidi alla nulli. Hommikul pöördub tuul saartest põhjakaarde ja paisub päevaks kõikjal tugevaks. Ennelõunal sajab vihma ja lörtsi, Põhja-Eestis ka lund, päeva jooksul muutub sadu kõikjal lumisemaks, vaid Lõuna-Eesti on õhtuni vesine. Õhutemperatuur loode poolt alates langeb - pärastlõunal on Pärnu-Jõgeva joonest põhja ja lääne pool -1 kuni-5, lõuna pool 0 kuni +5 kraadi.

Homseks madalrõhkkond lahkub ja üle Eesti liigub kõrgrõhuhari. Taevas selgineb ja ilm on sajuta. Tuul on öö hakul tugev, puhub loodest ja põhjast, hommikuks nõrgeneb. Päev on mõõduka läänekaare tuulega, õhtul edelatuue tugevneb. Õhutemperatuur on -6 kuni -11, hommikuks võib sisemaal kohati -15-ni langeda, päeval -2 kuni -7.

Üle Eesti valitseb kiilasjää oht!

Ilmateenistus hoiatab, et maanteedele võib tekkida kiilasjää, mis lisaks lumele liiklemist veel raskemaks muudab.