Keskerakonna poliitik ja Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom kommenteeris Reformierakonna otsust teha ettepanek koalitsiooniläbirääkimisteks just tema koduparteile, et ta kiidab selle mõtte heaks, sest kahe suure partei koalitsioon kajastaks just kõige suurema osa Eesti kodanike valikuid.

„Kui me vaatame matemaatikat, siis suur koalitsioon on kindlam ja kajastab suuremal määral inimeste valikut. Erakonnaliikme ja poliitikuna ma ütlen, et me peaksime eelistama koalitsiooni, kus me saame kõige rohkem oma punkte sisse. Mina eelistan koalitsiooni, kus Keskerakond saab ellu viia oma lubadusi,” sõnas Toom.

Samal ajal on Toom ettevaatlik ning rõhutab, et esialgsest ettepanekust pole praegu veel kaugemale liigutud. Kahe erakonna juhtide kohtumine esmaspäeval lõppes Toomi hinnangul ümmarguse nulliga ja ta praegu ei näe põhjust optimismiks, et sellest võiks nüüd tulla midagi suuremat.

Enda võimaliku rolli kohta Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooni juhitud valitsuses, sõnas Toom, et ta kindlasti ei ole nõus minema ministriks, kus tal puudub portfell ja eelarve. Kuid kõigepealt peab talle ettepaneku ministriks minna tegema Keskerakonna esimees Jüri Ratas.

„Ma ei lähe ministriks, kelle kohta saab öelda, et näete, meil on ka venelane minister. Ma tahan midagi präiselt ära teha. Kui see võimalus avaneb, siis lähen ja kui mitte, siis kandideerin uuesti Euroopa Parlamenti. Mulle meeldib tulemus. Ma ei taha olla olla kaunistuseks - mul pole selleks aega, ma pole nii ilus ka,” ütles Toom.

Samuti rõhutas Toom, et hoolimata varasematest konfliktsetest arvamusvahetustest, ei ole tal Kaja Kallase vastu midagi. Kallase lihvitud nurkadega seisukohta Yana Toomist kui võimalikust ministrist, oli näha ka eilses ETV saates „Esimene stuudio”, kus Kallas vältis teravusi Toomi kohta.

„Ma arvan, et Kaja Kallas tunnetas, et tema on nüüd peaaegu et peaministri rollis ja see, mis on lubatud tavapoliitikule, ei ole lubatud peaministrile. Peaminister ei saagi olla väga terav, sest muidu ta jääb üksinda. Arvan, et Kaja lähtus sellest ja tal on ka korralik lastetuba,” lisas Toom.