Keskerakonna juhatuse istungil takseerisid partei juhatuse ning riigikogu liikmed teadaolevalt kõige enam tänases Eesti Päevalehes ilmunud intervjuud Kaja Kallasega, kus öeldi, et ilma Reformierakonna maksumuudatuse aktsepteerimiseta ärgu tulgu Keskerakond laua taha.
Intervjuu täpsem koht, mis pikka arutelu põhjustas oli järgmine:

Kas tulumaksuvabastuse ülempiiri nihutatakse kõrgemale, aga täiesti ühetaoliseks teda ei tehta?
See oli meie peamine valimislubadus. Ja nagu te väga õigesti ütlesite, selle üle käis põhiline vaidlus. Saime valijatelt mandaadi. Valija väga selgelt ütles, kumba süsteemi ta eelistas. Ja see on asi, millest me ei saa taganeda. Seda ütlesin ka Jüri Ratasele, et kui see talle ei sobi, siis meil ei ole mitte millestki rääkida. Siis ei ole mõtet selle laua taha istuda, sest see on asi, millele me mandaadi saime. Selle peale ta siiski laua tagant ära ei läinud.


Just sellele kohale viitas ka Keskerakonna ametlikus avalduses toodud Ratase tsitaat: „Arutelud olid väga tõsised. Kõik parlamenti valitud erakonnad soovivad kahtlemata parimal viisil neile usaldatud mandaati ellu viia. Seda saab teha eelkõige koalitsioonis, kuid nädala jooksul toimunud mõttevahetused Reformierakonna juhtidega ja mitmete nende liikmete väljaütlemised on andnud väga halva signaali.“

Keskerakonnas nähakse seda 250 miljonit eurot nõudvat nõudmist sisuliselt tõkkepuuna, mis paneks küsimärgi alla kõikide muude lubaduste rahastamiseks vahendite leidmise. Ja kuna Kallas väljendus intervjuus selle kohta reljeefselt, siis võeti nõuks Reformi pakkumine tagasi lükata.

Kuid tagasilükkamine kukkus välja sama reljeefselt, kui Kaja Kallase intervjuu, tegelikult taheti lisada, et kui Reformierakond oleks nõus paindlikult arutama ja nii karmi punast joont mitte tõmbama, siis võetaks korduskutse läbirääkimistele vastu. Jüri Ratase esinemine juhatuse järgselt pressikonverentsil aga rõhus pigem tagasilükkamisele ja viimast osa ei suudetud selgelt välja tuua.

Reformierakonna jaoks on oma tulumaksu muudatuse nõude juures tegelikult samuti küsimus katteallikate leidmisel. Kui see maksumuudtaus prauhti ja ühe korraga valimiste järel ellu viia, siis ei jääks ka Reformil sisuliselt sentigi muude lubaduste jaoks või tuleks alternatiivina kaaluda maksutõuse. Kui viimane pole võimalik, siis tuleks realistlikult arvestada valimislubaduse elluviimise mitmeaastasteks sammudeks jagamisega, mida ka vastavalt kommunikeerida.

Äsja algas Reformierakonna juhatus ja küsimus on, kas Keskerakonna sõnumist saadi aru või ollakse valmis paindlikkust üles näitama. Väidetavalt edastas Ratas eraviisiliselt Kallasele signaali, et jäikuse pehmendamise korral võetaks kutse läbirääkimistele kohe uuesti arutusele.

Keskerakonna juhatuses oli Ratase sõnul ca 60 sõnavõttu. Kohalolijad kirjeldasid, et Reformierakonnaga soovis kohe alustada läbirääkimisi ca 20 sõnavõtu. Umbes pooled kohalolnud jäid kahe vahele ja osutusid kaalukeeleks Kallase intervjuu interpreteerimisel. Ülejäänud sõnavõtjad pakkusid muid koalitsioone, sealhulgas ka EKRE-ga. Pole teada, kas Ratase sõnum jõudis selgelt Reformini või saadi seal aru, et Keskerakond ütles ei ja kõik.