Näiteks Santo Stefano di Sessanio jäeti maha 2009. aastal maaväringu tõttu. Küla hakkas kerkima aga juba keskajal. Nüüd on inimesed hakanud sinna aga naasma. Imekauni arhitektuuriga Santo Stefano di Sessanio on ümbritsetud võrratu Itaalia loodusega. Kõike seda aga tänu ühele heale ideele, mis annab kaunitele külakestele ja linnakestele just kui uue hingamise.

Santo Stefano di Sessanio

Mudel, mida kutsutakse albergo diffuso mudeliks, aitab muuta mahajäetud hooned kauniteks peatuspaikadeks. Kuna paik ise on idülliline ja pakub sootuks teistsugust elamust, siis on ka nõudlust. Turistid toovad külasse raha ja aitavad kohalikel äridel elus püsida.

Kui Daniele Kihlgren saabus 20 aastat tagasi Santo Stefano di Sessaniosse, oli see peaaegu mahajäetud paik. “Inimesed olid läinud midagi, sest külas valitses vaesus. Seal polnud võimalust midagi majanduslik ette võtta ega kuidagi ellu jääda, “ räägib ettevõtlik mees.

Teotahtelisel mehel hakkas kohe plaan peas kerkima. Tema südamesooviks sai külakesele uuesti elu sisse puhuda. Samas soovis ta säilitada vanu hooneid, kultuuri ja kohalikke traditsioone. Niisiis loodi erinevatesse mahajäetud hoonetesse hotellitoad. Samas ei vuntsitud hooneid täiesti üles, vaid säilitati keskaegset ja algupärast, mis loob keskaegsele linnale iseloomuliku hõngu.

Santo Stefano di Sessanio

“Siia saabudes oli siin vaid üks hotell. Nüüd on siin juba 21 hotelli,” jutustab Daniele elevusega. Mees paljastab, et hotelle pole linnas kerge märgata, sest puuduvad suured sildid, mis annaks märku, et tegemist on majutusasutusega. Elad majutusasutuses rohkem nii nagu läheksid oma pisikesse Itaalia korterisse muuseas mõneks päevaks vaimu värskendama.

Külaelanikud teenivad oma sissetuleku paljustki tänu turistidele, kes ostavad näiteks kangastelgedel valmistatud asju või muid vahvaid esemeid, mis on kuidamoodi seotud küla traditsioonidega. Lisaks korraldavad kohalikud ka kokanduskursuseid ja tutvustavad sealseid roogasid, mis viivad lausa keele alla.

Santo Stefano di Sessanio

Piirkonnas elavad noored alustavad oma äridega ja turiste tuleb üle kogu maailma. Küll aga pole tegemist puhkusekohaga, mis sobiks kõigile. Nimelt võib osutuda hind küllaltki krõbedaks: ühe öö eest tuleb kukrut kergendada kuni 400 euro võrra. Keeruliseks võib osutuda ka linna saamine.

Küla jalgele aitamine võttis viis aastat ja selleks kulus miljoneid eurosid. Paljud teised Itaalias olevad kiratsevad külad poleks kaugeltki endale midagi taolist lubada saanud.