EKRE liikmed on oma väljaütlemistes väljendanud sügavat vastumeelsuset Eesti venekeelsete inimeste suhtes, Mart Helme on neid Õhtulehes nimetanud näiteks Kremli loodud vähkkasvajateks.

Helme on kurtnud, et tunneb ennast ahistatanud, kui vene emakeelega inimesi venekeelseteks eestlasteks nimetatakse. "Viimase aasta jooksul mina eestlasena tunnen, et mind ahistatakse. Meil on venekeelsed eestlased. Meil on inimesed, kes on justkui rohkem eestlased kui eestlased ongi," vahendas Postimees Helme sõnu.

Keskerakonda on EKRE just venekeelsete kodanike kõnetamise tõttu rünnanud.Oma erakonna infoleheküljel Uued Uudised on Mart Helme süüdistanud Keskerakonda eestlaste väljatõrjumises Ida-Virumaal. "EKRE kavatseb Ida-Virumaa eestistada!" lubab Helme sealsamas venekeelsetest inimestest lahtisaamist.

Mõned etteheited ei kõla igaühe kõrvadele kaugeltki halvasti, kuigi EKRE esindajatelt on need ilmselgelt mõeldud kriitikana. "Keskerakondliku enamusega Tallinna linnavõim jätkab linna muutmist multikultuurseks, seda nii venestamise kui neegristamise kaudu," kommenteeris Kadri Vilba erakonna teabeportaalis Uued Uudised Tallinna linnavalituse liikmete mitmekesist päritolu.

Helme leiab, et vene emakeelega inimesed riigiametites ohtlikumad kui eesti emakeelega inimesed ja neile tuleks rahvusepõhiselt kehtestada täiendav lojaalsuskontroll (Õhtuleht). "/.../ Siin ei ole inimõigustega ega põhiseadusega midagi pistmist. See ei ole diskrimineerimine, kui neid põhjalikumalt kontrollitakse," ütles Helme riigikogu infotunnis, nagu vahendab Delfi.

Ratas ei jäänud samas vastust võlgu. "Te õõnestate Eesti riiki," torkas ta Helmet. Demokraatlikus õigusriigile ei ole Ratase sõnul kohane kehtestada tööle kandideerimisel ühe emakeelega inimestele ühed tingimused ja teise emakeelega teised, täiendavad tingimused.

Lisaks tugevale vene emakeelega inimestele vastandumisele on EKRE esindajad olnud väga kriitilised ka muudes küsimustes, mida Keskerakond on toetanud.

Mart Helme on Keskerakonda kritiseerinud selle pärast, et valitsuserakonnana hakkas Keskerakond erinevalt varasemast toetama Rail Balticut ja haldusreformi, loobudes samas presidendi otsevalimiste toetamisest ja astmelist tulumaksu sisseseadmisest. Ka ÜRO rahvusvahelise rändepakti toetamise tõttu on Helme teravalt Keskerakonda kritiseerinud. Ka on nad lubanud tühistada kooseluseaduse, mis keskerakondlaste toel vastu võeti.

"Keskerakonna juhtimisel, sotside heakskiidul ja Isamaa toel on Eestis toimumas uusvenestamise laine, mis viib odava võõrtööjõu tõttu alla keskmise palga ning võtab ära töökohad, mida vajaks omad inimesed, aga suurendab ka vene keele osatähtsust ning slaavlaste osa rahvastikus," ütles Helme EKRE koduleheküljel avaldatud tekstis. "Ja seejuures veel juletakse väita, nagu oleks EKRE Putini mõjuagent!" saatis Helme vihje Keskerakonna aadressil.

Mart Helme sõnul oleks Keskerakonnale oleks kõige rohkem meeltmööda, kui Eestist saaks Vene Föderatsiooni krai või oblast, nii on ta väitnud EKRE koduleheküljel avaldatud tekstis.