"Esmane tagasiside on see, et paljud inimesed avaldavad toetust," märkis Kaljulaid. "Need pole lihtsad otsused, ma mõistan, et osad inimesed tunnevad, kuidas koalitsioonikõnelustest loobumine tekitaks erakonnas sisepingeid. Ent need oleks üleelatavad, meil on olnud ka keerulisemaid perioode."

Näiteks tema parteikaaslane Jaanus Karilaid märkis Delfile eile, et on valmis kirjutama Kaljulaidile sobiva soovituskirja teise erakonda, sest armastust kumab siinjuures endisel juhatuse liikmel Reformierakonna, Kallaste ning võimu vastu.

Kaljulaid ütleb, et pole sellisest hoiakust üldse üllatunud. "Jaanus on Jaanus. Talle on omane taoliste asjade tegemine. Kui kõik inimesed, kellele ta ust näidanud, oleks reaalselt lahkunud, siis oleks erakonnas tema ja ta kolm sõpra. Jaanus on väga kirglik poliitik." Jüri Ratase endaga pole Kaljulaid pärast eilset avaldust rääkinud. Tagasiside hulgas on ka kuuldusi Kaljulaidi varjatud motiividest: kelle huve ta esindab? Kas ihkab partei esimehe kohta? Või mugav maandumine Euroopa Parlamendis?

Kaljulaid muigab ja ütleb, et kutsub oma kolleege Keskerakonnas mitte uskuma vandenõuteooriaid. "Võiks mõelda, millest ikkagi tuleb, et 2001. aastast peale erakonnas olev inimene tahab nii teha. Olen küllalt palju kaalule pannud, et veenda kaaslasi selles, kuidas plaanitav kooslus pole hea. Kinnitan, et mul pole praegu muid mõtteid – seda Euroopa Parlamendi või erakonna esimehe koha osas."

Koalitsioonikõnelustel on ametlikult aeg maha võetud. Kaljulaid kinnitab, et kõik suhtlevad siiski palju. "Poliitikutel on telefonid punased." Ta nendib, et praegu on suurem tõenäosus selleks, et koalitsioon selles koosluses moodustatakse, kui sellest loobumises. Ta viitab, et Eestis pole üldiselt juhtunud, et kõnelusi lõpuni ei viida. "Samas pole eal varem nii teravat reaktsiooni olnud. Ainult võrreldav 1999. aastaga, mil Keskerakond võitis, aga kolm teist erakonda oli kokku leppinud valitsuse moodustamises ette. Keskerakonna valijad olid vihased."

Võimalikud valitsusparteid on praegu avalikkusele jaganud suhteliselt ümmargusi selgitusi. Kaljulaid ütleb, et vaevalt vaid mesilasperedest ning jalgpallist räägitakse, kuid raske on kokku leppida tõsisemates ja raha nõudvates küsimustes. "Kui rahalised raamid kitsad, ei öelda midagi kindlat."

Kaljulaid nendib ka, et kui Isamaa, EKRE ja Keskerakond valitsuse moodustaks, tuleks leppida uue reaalsusega, kus EKRE poliitikud loobivad eri väljaütlemisi ja Keskerakond peab pidevalt vabandama. Nii on sel nädalal läinud näiteks Martin Helme kriitikaga abordi ja arstide aadressil. "Kuni ei ole taolist valitsust moodustatud, on võimalik veel inimesi veenda. Kui ühel hetkel valitsuse koosseis asub tööle, siis on olukord teine. Siis enam midagi muuta ei saa. Tõenäosus moodustamiseks on suur, aga poliitika on ettearvamatu ja turbulentne," nendib ta kokkuvõtlikult.