Parlament otsustas, et liikmesriigid peavad saavutama plastikpudelite 90-protsendilise kogumise aastaks 2029 ning et toodetavad plastpudelid peavad sisaldama vähemalt 25 protsendi ulatuses taaskasutatud materjali aastaks 2025 ja 30 protsendi ulatuses aastaks 2030.

Kokkulepe tugevdab "saastaja maksab" põhimõtet, seda eelkõige tubakatoodete puhul, kehtestades tootjatele laiendatud vastutuse. Uut korda kohaldatakse ka kalapüügivahendite suhtes, et tagadab, et tootjad, mitte kalurid, kannaksid merel kaduma läinud võrkude kogumise kulud.

Samuti nähakse eeskirjadega ette, et suitsupakkidel tuleb kohustuslikus korras ära märkida plastikfiltritega sigarettide tänavale viskamisega kaasnev negatiivne keskkonnamõju, samuti ka muudel toodetel, nagu plasttopsid, niisutatud salvrätid ja hügieenisidemed.

"See õigusakt vähendab keskkonnale põhjustatud kahju summat 22 miljardi euro võrra, mis on plastiksaaste hinnanguline maksumus Euroopas aastani 2030," ütles belglasest raportöör Frédérique Ries (ALDE).

"Euroopal on nüüd seadusandlik mudel, mida kaitsta ja edendada rahvusvahelisel tasandil, võttes arvesse plastjäätmete põhjustatud merereostuse ülemaailmset olemust. See on planeedi jaoks hädavajalik," lisas ta.

Euroopa Komisjoni andmetel moodustavad plastjäätmed üle 80 protsendi mereprügist. Uue seadusega hõlmatud tooted moodustavad kogu mereprügist 70 protsenti. Aeglase lagunemistempo tõttu kogunevad plastjäätmed meredesse, ookeanidesse ning Euroopa Liidu (EL) ja kogu maailma randadesse. Plastijääke on leitud mereloomastikus - merikilpkonnades, hüljestes, vaalades ja lindudes, aga ka kalades ja koorikloomades, seega inimeste toiduahelas

560 saadikut hääletasid ELi ministritega eeskirjade lõpliku sõnastuse osas saavutatud kokkuleppe poolt, 35 oli vastu ja 28 jäid erapooletuks.

2021. aastaks keelatakse ELis järgmised tooted:

  • Ühekordsed plastist söögiriistad (kahvlid, noad, lusikad ja söögipulgad);
  • ühekordsed plasttaldrikud;
  • plastikust joogikõrred;
  • plastikust vatitikud;
  • õhupallide plastvarred;
  • oksüdantide toimel lagunevast plastist tooted ning vahtpolüstüreenist joogitopsid, toidu- ja joogipakendid.