President Kersti Kaljulaid on lubanud, et teeb esmalt ametliku valitsuse moodustamise ülesande riigikogu valimised võitnud erakonna juhile.

Reformierakonna liider Kaja Kallas kinnitas Delfile, et vaatamata Keskerakonna-EKRE-Isamaa enamuskoalitsiooni käimasolevale loomisele, kavatseb ta riigipea ettepaneku peaministri kandidaadiks saamiseks vastu võtta.

„Jah, ma võtan selle ettepaneku vastu,“ ütles Kallas.

Ta lisas, et kavatseb kohtuda sotsiaaldemokraatidega, et koostada, nagu protseduur ette näeb, kõne valitsuse moodustamise alustest ja see ka riigikogule ette kanda.

Kallas ei teinud saladust, et hetkel pole tal tõenäoliselt võimalik saada oma valitsusplaanile riigikogu toetust. „Hindan oma võimalusi täiesti realistlikult,“ märkis ta.

Kuid Reformierakonna juhi sõnul ei saa ta jätta ka seda võimalust kasutamata.

„Vastuseis sellele ikke-koalitsioonile on ikkagi nii tugev, et ka selle valitsusplaani vastu olevate inimeste seisukoht peab olema esindatud,“ väljendas Kallas oma nägemust. „Need inimesed ei mõistaks mind, kui ma loobuksin,“ lisas ta.

Põhiseaduse kohaselt on valitsuse ametlikult presidendilt moodustamise ülesande saanud peaministrikandidaadil 14 päeva aega, et esineda riigikogu ees oma valitsusplaani tutvustusega ja lasta seda hääletada. Kallas andis märku, et ta võib lasta Jüri Ratasel oma võimalust valitsuse moodustajaks hakata teatud aja oodata. „Kogu seda aega ma ära ei kasuta, aga mingi osa küll,“ sõnas Kallas.
Peaministrikandidaat Kallas kolib Ratase kabineti kõrvale?
Peale seda, kui president Kersti Kaljulaid teeb Kaja Kallasele ametliku ülesande valitsuse moodustamiseks, võib tekkida huvitav olukord, sest sellest hetkest alates tekib Reformierakonna juhil õigus saada valitsuse moodustamise tööks ametlikult riigi ja ametnike toetust.


Nimelt on Vabariigi valitsuse tööreglemendis kirjas, et riigikantselei peab tagama valitsuse moodustamise ülesande saanud peaministrikandidaadi toetamise.


See tähendab, et soovi korral peab riigisekretär Taimar Peterkop Kallasele pakkuma näiteks transporditeenust kohtumistele sõitmiseks ja eraldama reformierakonna juhile sekretäri, kes aitaks päevakava hoida. Ka peaks leidma riigikantselei Kallasele soovi korral tööruumid, kus ta saaks valitsuse kokkupanemisega tegeleda. Delfile teadaolevalt on riigikantseleis kõik vastavad plaanid ka valmis, kuid need lepitakse kokku riigisekretäri ja peaministrikandidaadi vahel kohe peale presidendi otsust valitsuse moodustamise ülesanne ametlikult vormistada.


Riigipea saab teha valitsuse moodustamise ülesande Kaja Kallasele alates neljapäevast, mil koguneb esimest korda uus riigikogu. Värskelt valitus parlamendi esimesel kokkusaamisel esitab ametisolev peaminister ehk Jüri Ratas senise valitsuse tagasiastumisteate, mis avab formaalsed protseduurid uue koalitsiooni paika saamiseks.