Eile ütles Lukas Delfile, et juhul kui Isamaa haridus- ja teadusministri portfelli ei saa, jätab ta ehk riigikogusse minemata.

"Isamaa haridusplatvorm oli selline, mida ma hea meelega esindaksin. Mitut asja, näiteks eesti keele säilitamist kõrghariduses ning kogu haridussüsteemi üleviimist eesti keelele, peab Isamaa nii oluliseks, et nende ülesannete elluviimine oleks jõukohane vaid Isamaale," sõnas Lukas eile.

"Kui neid volitusi ja selliseid võimalusi reaalselt poliitikat mõjutada jääb vähemaks, siis ma võin otsustada ka riigikokku mitte minna," lõpetas ta.

Nüüd andis poliitik teada, et jääb tõepoolest riigikogust välja, sest soovib jätkata tööd koolijuhina.

"Tänan südamest kõiki, kes minu poolt riigikogu valimistel hääletasid! Need hääled läksid erakonnale Isamaa, kes loodetavasti nüüd riigikogus oma isamaalist joont jätkab. Minul on veel aega teha midagi, millest igapäevaselt tulu tõuseb - arvan, et just praegu saan isamaalise kasvatuse ja noorte harimise väerinnal Tartu Kutsehariduskeskuses töötades midagi päriselt ära teha. Kui tunnen, et võimalus eesti keele seisundit Eesti haridus- ja teaduskorralduses ka tegelikult tugevdada magati maha, sekkun koheselt demokraatia kõiki võimalusi kasutades!" kirjutas ta Facebookis.

Lukase asendusliige on Mihhail Lotman.

Lukas kinnitas täna Delfile, et tal puudub teadmine, kui kaugele on koalitsioonikõnelustel ministriportfellide jaotamisega jõutud ja kas Isamaa jääb haridusministri portfellist ilma.

"Ma ei oska selle kohta midagi öelda, mul ei ole selle kohta informatsiooni, kuna läbirääkimisdelegatsiooni ma ei kuulu ja keegi ei ole mulle seda öelnud," kinnitas Lukas.

Ta rõhutas, et tegi otsuse riigikokku mitte minna sellepärast, et see oli viimane hetk, kui pidi otsustama, sest valimiskomisjon istus kella neljast viimast korda enne homset koos. "Tegin otsuse selle info põhjal, mis mul oli," lausus Lukas.

"Juhul, kui ma ei oleks seda otsust langetanud, siis ma oleksin ilma jäänud Tartu kutsehariduskeskuse juhi kohast, sest paralleelselt neid kahte ametit pidada ei saa," sõnas ta.

"Kui mul on valida teadmata roll riigikogus või Tartu kutsehariduskeskuse juhtimine, siis ma valin loomulikult viimase," lisas Lukas.