"Keskerakond veab valijaid alt - sõnad ja teod ei kattu poliitilistes valikutes. Seetõttu ka ei saa me toetada Mihhail Kõlvarti lahkumist all-linna ja EKRE lahinguta võimule laskmist Toompeal. Riigikogus, kuhu valijalt mandaati küsiti, oli enam kui piisavalt neid eesti ja vene saadikuid, kes oleks saanud põhimõtted ja valijale lubatu seada ettepoole kohast valimisnimekirjas või töökohast. Arvan, et täna ja edaspidi esindan ka Keskerakonna seniseid valijaid, kui ütlen otse - linna juhtimine ei saa olla kaup EKRE koalitsiooni vaikiva toetamise eest," sõnastas Michal Reformierakonna fraktsiooni positsiooni.

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korbi väitel on Michali väljaöeldu lihtsalt oravate lõputu vastandumine. "Seda, et reformilt toetust ei tule, polnud vaja öelda – see oli selge niigi," sõnas Mihhail Korb pressiteate vahendusel. "Küll aga ei peaks Kristen Michal isegi mitte üritama kõnelda Keskerakonna valijate eest, keda ta ei tea, ei tunne ega ammugi ei austa," lisas Korb.

Keskerakonna, Isamaa ja EKRE loodaval koalitsioonil on uues riigikogus kokku 57 saadikut. Raimond Kaljulaidi vastumeelsus vähendab nende poolthääle 56-le. Riigikogu mandaadist on loobunud ka venekeelsete valijate esindajad Vladimir Svet, Vadim Belobrovtsev, Yana Toom, Lauri Laats ja Mihhail Kõlvart, kelle võimalik vastuhääl võinuks koalitsioonile vaid 51 kohta jätta. Enamus neist otsustas jätkata tööd Tallinna linnasüsteemis, Yana Toom aga Euroopa Parlamendis. Sellega andsid nad kõik käest ära võimaluse hääletada tulevasele koalitsioonile vastu.

Vladimir Svet ütles tänases intervjuus Delfile, et ei ole juhus, et nii tema, Yana Toom, Mihhail Kõlvart kui ka Vadim Belobrovtsev oma riigikogu mandaadist loobusid, vaid tegu on teadliku valikuga olukorras, kus Toompea koalitsiooni moodustavad Keskerakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ja Isamaa.

EKRE-ga loodavat valitsust on asumas Riigikogus aga pooldama Tallinna linnaosavanematest Marek Jürgenson ja Maria Jufereva-Skuratovski. Lisaks ka Jõhvi senine vallavanem Martin Repinski, kes veel mõni päev tagasi ütles, et Henn Põlluaasa iidoliks on ilmselt Adolf Hitler. Täna valis Repinski aga Põlluaasa riigi tähtsuselt teiseks isikuks ehk Riigikogu esimeheks.