„Tööd saavad alguse juba täna Lennusadamas asuva paadihalli lahtimonteerimisega, kus on koge vrakki hoitud, puhastatud ja konserveeritud alates selle leidmisest 2015. aasta suvel,“ rääkis Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen. „Seejärel seisab ees laeva treilerile tõstmine ning öisel ajal Paksu Margareetasse transportimine. Keerukaimaks selle ettevõtmise juures tuleb pidada nii kraana kui ka treileri mahutamist kitsale tornitagusele töömaale ning tõstet ennast“.

„Koge aitab muuseumil rääkida ajaloo- ja merendushuvilistele meilt ja mujalt elust keskaegsel laeval ja Tallinna kui suure Hansa linna lugu,“ selgitas Urmas Dresen. Ta lisas, et tegemist on Euroopas haruldase leiuga, kuna laev oli väga hästi säilinud ja sellega kaasnes ligi 700 esemelist leidu. “Osa neist leidudest paneme ka muuseumisse välja ning teadmist, mida laeva ja esemete uurimine meile tõi, jagame ka mitme digi- ja käed-külge lahendusega”.


Dreseni sõnul võib ka öelda, et laev jõuab tagasi koju, kuna koge ja muuseumi ehitusel välja tulnud arheoloogilised leiud varasemast linnakindlustusest on dateeritud samasse keskaja perioodi. “UNESCO maailmapärandisse kantud Suur Rannavärav ja Paks Margareeta on samuti muuseumi tähed. Uus ekspositsioon viib huvilised ka nendesse kompleksi käikudesse ja tornidesse, kus külastajad varem käinud ei ole,“ avaldas Urmas Dresen.

Meremuuseumile ei ole esimene kord, kui suurt laeva muuseumihoonesse transporditakse. 2011. aastal toodi Lennusadama vesilennukite angaari allveelaev Lembit. „250-meetrine reis mööda maismaad kulges Hiina päritolu õhkpatjadel ja kõige keerulisem oli allveelaeva pööramine kai peal,“ meenutas Dresen ja tõdes, et vaev on end ära tasunud. 2013. aastal omistati muuseumile Europa Nostra ja Euroopa Liidu kultuuripärandi kõrgeim autasu Lennusadama renoveerimise eest ning jätkuvalt on tegemist Eesti ühe tuntuima ja külastatuima muuseumiga.

Eesti Meremuuseumi ekspositsioon Paksus Margareetas plaanitakse avada 2019. aasta lõpus. Arendusprojekti toetab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus Euroopa Regionaalarengu Fondist.