Kuusik on uue valitsuse ministrikandidaatidest ainus parteitu. Ehkki Rakvere linnavolikokku on ta kandideerinud nii sotsiaaldemokraatliku erakonna kui ka reformierakonna ridades, ja 2017. aastal ka EKRE nimekirjas, siis ühegi erakonna liikmeks ta seni asunud ei ole.

Ehkki esialgu ütles Kuusik meili teel, et parteisse pole tal hetkel plaanis astuda, siis veerand tundi hiljem parandas oma vastust, sedastades: "Ma pole kuulunud ühtegi erakonda, kas see kunagi muutub, eks elu näitab."

Valitsusse astumise kohta jäi Kuusik kidakeelseks. Koalitsioonikõnelustel ta oma töökohustuste tõttu ei osalenud, kuid leppesse sai tema sõnul palju häid eesmärke, mida oma meeskonnaga ellu hakkab viima, kuid täpsemalt ei hakanud ta neid välja tooma.

Ta ütles vaid nii palju, et väliskaubandus- ja IT-ministrina on ta esimeseks prioriteediks moodustada tegus meeskond. "Edasiste prioriteetide määratlemine toimub juba meeskonnas, arvestades koalitsioonilepingut," sõnas ta.

Kuusik teadis aga öelda, et vastutusvaldkond on tõsine. "See pole jalutuskäik pargis. Siiski ei tee ma asju üksi ning lisaekspertiisi on võimalik ka kaasata. Võimalused kasulikku teha on siiski suured, seepärast ma suuri siseheitlusi [ettepanekuga nõustumisel - toim.] ei pidanud," sedastas tulevane minister. "Ei olnud liiga raske, aga ka mitte kerglane otsus,".

Kuusik kandideeris riigikokku Lääne-Virumaa piirkonnas ning sai seal 657 valija toetuse, kuid kõigest viie mandaadiga piirkonnas ta valituks ei osutunud.

Ehkki oma plaanidest ministrina rääkida ei soovinud, saame heita pilgu tema valimislubadustele riigikogu valimistel.

Oma lubadustest kõige olulisemaks pidas ta riikliku iseolemise sisulist taastamist. "Esiteks, me peame taastama võime öelda "ei" administratiivse Euroopa Liidu poolt mahitatavale hullusele nagu võimalikud immigratsioonikvoodid. Ei Euroopa tervikuna ega ammugi Eesti ei ole võimeline absorbeerima Aafrika demograafilist plahvatust, säilitades enda olemust," tõi ta enne valimisi välja, millega ta hakkaks riigikogus tegelema.

"Teiseks - peame osutama mõtlemisvõime taastamise abi vana Euroopa rahvastele. On sõnulseletamatult hale, põlastusväärne ja kindlasti mitte järgitav eeskuju, kuidas nad lasevad ennast tappa ja vägistada. Me peame aitama neil ärgata," teavitas ta EKRE veebileheküljel.

"Kolmandaks - oma tublidele liitlastele Kesk- ja Ida-Euroopas peame olema toeks. On häbiväärne, et Eesti esindajad Euroopa Parlamendis asuvad ühele poolele Ungari ja Poola karistajatega, kui need riigid seisavad tõeliselt ja sisuliselt oma elanike eest," seisab Kuusiku platvormis.

Oma tugevaimateks külgeteks peab ta majandusküsimusi, seda eelkõige tänu TTÜ-st saadud kõrgemale majandusharidusele ning pikaaegsele juhtimiskogemusele pangandus- ning kindlustusvaldkonnas. "Samuti olen lähemalt kursis Eesti spordielus toimuvaga, selleks andis mulle kogemuse töö Rakvere Spordikeskuse direktorina," on Kuusik end valijatele tutvustanud.