Ülemöödunud aasta aprillis kuulutas Venemaa ülemkohus Jehoova tunnistajad ekstremistlikuks organisatsiooniks ja keelas nende tegevuse Venemaa territooriumil. Paljud tunnistajad on seepeale põgenenud Euroopasse.

Samas peab Kreml vajalikuks kodupublikule endiselt ilmestada, miks oli tarvis Jehoova tunnistajate tegevus keelustada ning kajastab riiklikult kontrollitud meediaruumis neid demoniseerivaid lugusid.

Sellise teguviisi ühe näitena tõi täna avaldatud Kapo aastaraamat esile mullu novembri lõpus vene telekanalis Rossija 1 eetrisse läinud loo, mille tarbeks oli salaja filmitud Eestis tegutsevaid tunnistajaid.

Meediakontserni Ülevenemaaline Riiklik Televisiooni- ja Raadiosaadete Ettevõte (VGTRK) kuuluva telekanali Rossija 1 reporterid Jelena Jerofejeva ja Pavel Kostrikov sisenesid mullu Soome kaudu Schengeni viisaruumi ning nad kasutasid selleks Itaalia ja Prantsuse viisasid. Seejärel tulid nad Soomest laevaga Eestisse.

Reporterite külastuse eesmärgiks oli teha Jehoova tunnistajaid naeruvääristav ning sisuliselt usulise tagakiusamise iseloomuga klipp Rossija 1 uudistesaatele "Vesti".

Kohapeal filmiti varjatud kaameratega Eesti Jehoova tunnistajate Tallinna kesklinna kogudust ja selle liikmeid. Kohalikele ennast ajakirjanikele ei tutvustatud.

Filmitud klippi kasutati usurühma naeruvääristavas ja nende vastu vaenu õhutavas telereportaažis. Lisaks kasutati ka Soomes filmitud samasugused klippe.

Siseministeerium kehtestas loo autoritele viieks aastaks sissesõidukeelu Schengeni viisaruumi, et vältida võimalike kuritegude toimepanekut ning tagada ühiskonna turvalisus.

Jehoova tunnistajad olid represseeritud ka Nõukogude Liidus.