Õppuse kõrghetkel tuli kolmel välihaigla personalil tegeleda nii mõned päevad tagasi õppuse stsenaariumi kohaselt Saaremaad tabanud hiidlaine kui kolme sõiduauto ja reisibussi kokkupõrkes vigastada saanud elanike aitamisega. Lisaks haigete vastuvõtule ja abistamisele pidid õppusel osalevad meditsiinirühmade meedikud oma tegevust koordineerima ka kohalike asutustega.


Õppuse peakorraldaja terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul tegi õppuse keeruliseks peamiselt erinevate riikide vabatahtlike meedikute ning vastuvõtva riigi asutuste koostöö koordineerimine. „Terviseamet oli sellises rollis esmakordselt, väljakutseid pakkus just rahvusvahelise koostööga seotud küsimuste lahendamine – erinevatel riikidel ja meeskondadel on erinevad praktikad, mida vastuvõtva riigi tervishoiul ühtlustada tuleb,“ ütles Kadai.

Ligi 300 osalejaga õppusest võttis osa kolm välihaiglaga meditsiinirühma: Austria ja Rumeenia panustasid kumbki oma välihaiglaga, brittidest, sakslastest, türklastest, itaallastest ja eestlastest koosnevat Euroopa rahvusvahelist välihaiglat juhtisid eesti meedikud. Rahvusvaheline meditsiinirühm kasutas Eesti meditsiinirühma varustust.

Lisaks meditsiinirühmadele võtsid õppusest osa Põhja-Eesti regionaalhaigla, Kuressaare haigla, Tallinna kiirabi, päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, häirekeskus, Saaremaa vallavalitsus kui maailma terviseorganisatsioon WHO ja Euroopa Komisjon. Õppuse stsenaariumi kohaselt kukkus Läänemerre meteoriit, mille tekitatud hiidlaine tekitas Saaremaal hulgaliselt purustusi ja inimkannatanuid. Õppus lõpeb ametlikult täna pealelõunal.

Modex19 raames peetakse sel aastal õppusi Ühendkuningriigis, Taanis, Eestis, Bulgaaris ja Itaalias.