Sündmused said alguse laupäeval, 20. aprilli hommikul kella 10 paiku, kui piirivalve teenistuskoer Felix võttis patrullimise käigus piiriäärsel alal üles värske jälje. Teenistuskoer liikus jälge pidi ühe kohaliku majapidamise lähistele. Maja peremehega suheldes said piirivalvurid lisainfot, et mees olevat mõni hetk tagasi näinud oma maja tagant mööda jooksmas kolme kahtlast isikut.

Teenistuskoera juhtimisel läksid piirivalvurid jälge pidi edasi, kuni pidasid Setomaal Veretinä külas piiriäärsel alal kinni viis vietnamlast. Neist neli on mehed ja üks naine. Seni kogutud tõenditele tuginedes on alust arvata, et nad on ebaseaduslikult Eestisse sisenenud. Kinnipeetud seltskond viidi asjaolude selgitamiseks ja menetlustoiminguteks kordonisse, kus meedikud vaatasid üle ka nende tervisliku seisundi.

Samas jätkasid teised kaasatud piirivalvepatrullid piiriäärse ala põhjalikumat kontrollimist nii teenistuskoerte kui droonidega veendumaks, et kogu grupp sai tabatud. Juhtumi üksikasjade selgitamiseks alustas politsei kriminaalmenetlust ning halduskohtu otsusel on viis vietnamlast praeguseks paigutatud kinnipidamiskeskusesse.

PPA integreeritud piirihalduse büroo juht Egert Belitšev nentis, et täna on 135,6 kilomeetrisest piirilõigust maismaal valveseadmetega kaetud üksnes 8,3%. „Kohtades, kuhu seire ei ulatu, tuginemegi täna suuresti patrull- ja vaatlustegevusele ning koostööle piiriäärse kogukonnaga.“

Surve piirile ja võimalus piirikuritegude toimepanemiseks väheneb Belitševi sõnul siis, kui maismaapiir saab välja ehitatud ja täies ulatuses seiresüsteemidega kaetud. "Kui piirivalvurid saavad sadu kilomeetreid pikale piiriribale parema ligipääsu, korraliku patrullraja, kõrgema riskiastmega kohtadesse piirdeaia ning moodsad seiresüsteemid, väheneb võimalus ebaseaduslikeks piiriületusteks," kinnitas Belitšev.