„Sõdurid Tapal paiknevast kuninga husaaride lahingugrupist (the King's Royal Hussars) aitavad Patarei merekindluses teha erinevaid töid, et kindlustada ehitise turvalisus, korrastada hooneid ja nende ümbrust ning muuta kompleks avatumaks ja tulevastele külastajatele kergemini ligipääsetavaks,“ ütles lahingugruppi pressiesindaja.

„Sellel peaaegu kakssada aastat tagasi ehitatud Euroopa arhitektuuripärandisse kuuluval kompleksil on keeruline ja ainulaadne ajalugu ning NATOt esindavatel Briti sõduritel on suur au koostöös Eesti partneritega täita nii olulist rolli selle harukordse koha säilitamisel,“ lisas ta.

Instituudi teavituse ja koostöö valdkonna juhi Sergei Metlevi sõnul on tegemist märgilise ühistegevusega, millega Eesti liitlased annavad panuse tulevase Rahvusvahelise Kommunismiohvrite Mälestusmuuseumi esimese etapi valmimisse ning millega rõhutatakse Eesti-Briti sidemete ajaloolist tähtsust.

„Briti mereväe sekkumine Vabadussõtta noore Eesti Vabariigi poolel andis otsustava tõuke meie riigi kuulumisele Lääne väärtusruumi, mille alternatiiviks oli Lenini kommunistlik diktaatuur. Tänavu veteranipäeval aitavad Briti armee sõdurid valmistada ette ajalooliselt väärtuslikus Patarei vanglas näituseala, mis tutvustab hoone ajalugu ja kommunistlike režiimide kuritegusid Eestis ja maailmas, teenides Eesti ning rahvusvahelise avalikkuse harimise eesmärki. Oleme tänulikud Briti armeele ja suursaadikule abikäe eest,“ ütles Metlev.

Ehtsa vanglainterjööriga Patarei näituseala „Kommunism on vangla“ hõlmab Patarei idatiiva ligi 1200 ruutmeetrit ning see avatakse rahvale 15. mail 2019. Tulevikus luuakse sinna mastaapsem Rahvusvaheline Kommunismiohvrite Mälestusmuuseum ja teaduskekus.