Ratas kohtus eile Mart Helme, Martin Helme ja Marti Kuusikuga. Seejärel näitas peaminister Kuusikule ministriks saamisel rohelist tuld. Nüüd selgitas Ratas, et ta uuris juriidilisi võimalusi. Oligi variant, kas Kuusik annab vande või viiakse avaldus Kadriorgu ning mainitu jääb ministriametist ilma. “Edasilükkamist seadus ette ei näe.”

Praeguseks on teada, et juhtunu osas on alustatud kriminaalmenetlust. Saatejuht Katrin Viirpalu küsis, kas nüüdseks on olukord ja Ratase seisukoht muutunud. Peaminister kiitis pikalt ajakirjanduse tööd juhtumi uurimisel. “Kas midagi suutnud muuta oma mõtlemises? Ei ole,” kostis Ratas. “Küsimus on selles, mis on faktid, millele toetuda. Olen kohtunud ministriga ja ta on vaadanud mulle otsa ja öelnud, et ei olnud peres füüsilist vägivalda,” viitas Ratas, et Kuusik eitab süüdistusi. Ta lisas, et see, et politsei ja prokuratuur algatasid uurimise ja menetluse, on väga õige. “Siin on nii ruttu kui vähegi võimalik selgust vaja.”

Nii kaua jääb Kuusik ametisse? Ratas ütles, et nii kaua küll, kui pole konkreetseid inimesi või nimesid, kes lükkaks ümber fakti, mida ütles talle Kuusik.

Eile leidis meedias kajastust seegi, et kui Ratas, Helmed ja Kuusik arutlesid, helistas Kuusik abikaasale. Ka siis eitas too perevägivalda. Viirpalu rääkis, et perevägivalla puhul ei saa ohver tihtipeale olukorra suurusest arugi. Ta küsis sedagi, kas oli ikka õige tegu, et neli meest küsimas ühe naise käest, kas sind pekstakse.

“See oli eksabikaasa enda initsiatiiv, keegi ei palunud Kuusikul seda kõnet teha. Eks see oligi keeruline olukord,” arutles Ratas. “Siin soovin mina öelda, et kes pidanud taluma perevägivalda, siis on üks tee — pöörduda politseisse.” Ratase meelest on selle loo puhul õppetunniks, et alati tuleb pöörduda politseisse.

Viirpalu küsis, kas Ratas usub Marti Kuusikut. “Usun ja loodan seda, et eilne PPA ja prokuratuuri algatus annab kiired vastused,” kostis Ratas. Viirpalu kordas küsimust: “Kas Kuusikut usute?”. Ratas mõtles hetke ja märkis, et tal pole muud infot, kui ministri lause. Ratas nentis siiski, et on ju ütlus: kus suitsu, seal tuld. Samas märkis ta, et kui inimene vaatab otsa ja ütleb, et ei vasta tõele, pole temal palju muud teha.

Jutuks tuli seegi, et on siis praegune valitsus üldse Ratase valitsus või veab seda EKRE eesotsas Mart Helmega. “Loomulikult on see Jüri Ratase valitsus,” sõnas peaminister enesekindlalt. Ta märkis, et kui Kuusiku puhul perevägivallajuhtum siiski ära tõestatakse, siis pole automaatselt sel inimesel valitsuses kohta.