Kas olete parasjagu teel Saaremale?

Tõepoolest olen.

Kes teie teada sinna debatile Saaremaal peale Lauri Läänemetsa ja Riina Sikkuti veel tulemas on?

Minu teada terve hulk saarlasi.

Teisi esimehe kandidaate? Esialgu kolm?

Esialgu kolm.

Riina Sikkut teatas täna samuti oma kandideerimisest ja käis kohe välja hulga uus poliitikasuundi, taastuvenergiale üleminemisest kuni hariduseni. Mis teie juhina välja pakute?

Nende poliitiliste suundadega tuleb muidugi tegeleda, aga esimene küsimus on see, et mis on see põhimissioon, mis sotsiaaldemokraatidel täna on. Sotsiaaldemokraatide põhiolemus on see, et pakkuda võimalikult tasakaalus ühiskonna nägemust, hoida ühiskond tasakaalus. Ja vot seda tasakaalu on täna eriti vaja, kui me vaatame, mis ümberringi toimub. Kuidas me nüüd sealt praktiliste poliitikameetmeteni jõuame, on juba diskussiooni küsimus. Loomulikult need teemad, mida on käsitlenud nii Riina Sikkut kui ka Lauri Läänemets, on tänuväärsed ja tõsised. Kui me vaatame täna aktuaalseid teemasid ühiskonnas, me ei saa üle ega ümber sellest, et kui poliitilises diskussioonis minnakse poliitiliselt agresiivseks, siis see kultiveerib viha, see vastandab erinevaid ühiskonnagruppe üksteise vastu ja sellega sõidetakse üle inimõigustest. Ja need on asjad, mis on sotsiaaldemokraatide jaoks põhimõttelised.

Aga just selliste mõtetega peate te ehk senisest enam hakkama tegelema vastandumisega ka ise?

Esialgu kui me räägime sotside esimehe kampaaniast, siis ma ei kavatse end kellegagi vastanduda, ma kavatsen olla kõigi poolt. Kõik need inimesed on tublid inimesed.

Kuidas saaksid sotsid senisest enam kohal mujal, kuidas näiteks saaks erakond endale suurema toetuse Lääne- ja Lõuna-Eestis, mis on nüüd kujunenud EKRE kantsideks?

Need asjad on omavahel seotud. Kui inimesed tajuvad ja tunnevad ebavõrdsust ja sellega kaasneb teatav lootusetuse tunne, siis sellest tekib teatav protest. Siis on järmine küsimus, et kas ühiskond lepib milleski kokku ja püüab suuremat tasakaalu leida, muuhulgas regionaalses mõttes või on see selline lõhkuv protest.

Kuidas võiks saada sotse toetama ja valima uusi sihtgruppe? Näiteks Eesti 200 toetajad või näiteks Keskerakonnas pettunud vene valijad?

Ma arvan, et sotsiaaldemokraatide esimene väljakutse on saada tagasi need valijad, kes on juba meie valijad olnud. Eelmisel kahel korral on meil olnud tunduvalt rohkem valijaid, kuidas neid uuesti kõnetada? Järgmine samm on uute valijate juurde. See ongi see, millega peaks erakond tegelema. Ms on meie jaoks usutavad stsenaariumid, et erakond need tagasi saaks?

Aga mis see põhjus ikkagi teie hinnangul on, miks need valijad ära läinud on? Kas see on kehv kommunikatsioon, valitud poliitilised suunad, näiteks alkoholiaktsiisi liigne tõstmine, nagu olete juba öelnud? Miks see nii on?

Alkoholiaktsiisi tõstmisega tehti kindlasti liigne viga. Eelmine valitsus on seda in corpore ka tunnistanud ja varasemalt planeeritud tõstmised ära jäetnud. See oli liiga suur samm, mis tõi kaasa piirikaubanduse. Ma loodan, et see hakkab nüüd ka lõppema ja et tänane koalitsioon ei plaani enam aktsiise tõsta. Aga kui vaadata tervikuna meie kuvandit, siis kuvandis on ilmselt ka muid muresid. Nii madal toetus ei ole seotud ühe konkreetse poliitilise valikuga. Küllap ka meie väheldane tähelepanu tasakaalu loomisele ja otsimisele, küllap ka see ilmselt pani mõne meie valija kõhklema.

Ossinovski käe all on sotsid saanud endale "šampanjasotside" maine. Kuidas te plaanite sellest lahti saada, on see üldse vajalik?

Šampanjasotsid on halvustav sildistamine. Ma ei arva, et Eesti sotsiaaldemokraadid oleks kuidagi šampanjasotsialistid. Tegemist on luust ja lihast inimestega ja meie erakonda kuuluvad väga erinevad inimesed. Pilt erakonna sees on vägagi adekvaatne ja objektiivne. Aga tõepoolest, oma poliitilistes valikutest me oleme teinud liiga üheülbalisi valikuid.

Seega peate oluliseks selle kuvandi vastu võitlemist?

Ma ei tea, kas sellega just võitlema peab, aga kindlasti peab selgitama, et see on konkurentide poolt meile külge kleebitud silt.

Teie olete alati julgelt Jevgeni Ossinovskile vastandunud. Riina Sikkut seevastu on pigem Ossinovski leeri kandidaat. Kas võib oodata teravat siseheitlust sotside endi seas?

Ma arvan, et see saab olema innustav debatt, mis kandidaatide seas saab olema. Mina arvan, et meil on ikkagi suhteliselt viisakad ja kultuursed inimesed.

Ma küsin lõpetuseks niiviisi, et miks teie tahate saada opositsioonierakonna esimeheks? Mis teil pakkuda on?

Eelkõige kogemus. Kogemus erakonnast, inimestest ja ka poliitikast ja juhtimisalane kogemus. See on see, mida mina saan erakonnale pakkuda.