Lahingtegevus algas juba eile õhtul ning kestab õhtuni. Edasi liigutakse sisemaa poole. Suurem lahingutegevus on plaanitud nädala lõpus Jõhvis.

Tänase mänguplaani järgi tuli kollaseid tähiseid kandnud sõduritel kaitsta linna sissetungijate eest.

Delfi jõudis Sillamäele veidi enne kella 10 hommikul. Ilm oli sombune, sadas vihma ning linna sõites oli siin-seal teepervel näha luuravaid sõdureid, mõnes kohas sõjatehnikat.

Elu kees ka bussijaamaga samas hoones asuva tankla juures, kus toimetas hulgi laigulises vormis kohvi järele tulnud inimesi. Tõsi, nemad ei hiilinud sinna lahinguväljalt, vaid sõitsid ringi autodega, millele oli kleebitud meedia või tsiviil-militaarkoostöö (CIMIC) rühmade märgiseid.

Lahingutegevust nägid veidi eemal kortermajade juures. Esmalt hiilisid seinaääri mööda neli meest, aegamööda tuli neid juurde ja kostus mõni üksik täring. Kohalikud jälgisid seda kõike huviga - nii mõnelgi rõdul ja aknal võis näha inimesi kohvitassidega ja telefoniga filmimas-pildistamas. Silma jäika mitmeid koertega jalutajaid, kes enda ümber toimuvast lahingutegevusest ei paistnud välja tegevat.

Ent linnapildis toimetavad sõdurid kõiki kohalikke ka päris ükskõikseks ei jätnud. Näiteks kogunes üks viie-kuuepealine seltskond mehi õlled näpus vaatemängu jälgima. Mõne aja möödudes liikusid nad lahingut lähemalt jälgima, kuid seepeale tuli neil juba politseinikuga vestelda.

Delfiga vestelnud CIMIC rühma inimeste sõnul olid sillamäelased linnalahingu osas natukene üllatuslikultki väga mõistvad ning probleeme ei ole seni tekkinud. Kohalikele selgitati toimuvat ning jagati infovoldikuid.

Umbes 11.30 ajal läks suuremaks lahinguks. Kostus vastastikku täristamist ja linna kaitsjatel anti käsklus teha moona säästmiseks üksiklaske. Umbes tunni möödudes olid enamikud kaitsjad kas vigastatud või surnud, positsioonile olid jäänud vaid mõned üksikud mehed, kel adrenaliin paistis laes ning kelle vahekohtunik ka ilmselt peagi haavatuks või surnuks kuulutas.

Linna sisse rasketehnikaga ei tuldud, need lahingud toimusid ümbruskonnas. Väiksemaid teid mööda ringi sõites võis näiteks näha britte ja nende Challenger tanke ning liitlasi Belgiast, Lätist, Leedust oma sõjatehnikaga.

Kaitseväe õppus Kevadtorm algas eelmisel esmaspäeval ja kestab kokku kolm nädalat. Õppusest võtab osa üle 9000 inimese. Tänavusel Kevadtormil osalevad Ameerika Ühendriikide, Belgia, Gruusia, Kanada, Leedu, Läti, Poola, Prantsusmaa, Saksamaa, Soome, Ukraina, Ühendkuningriigi ja Eesti kaitseväelased.

29. aprillist kuni 17. maini kestva Kevadtormi põhiraskus langeb suuresti Lääne-Viru ja Ida-Viru maakonnale, kuid puudutab ka Harju- ja Jõgeva maakondi. Õppuse põhitegevus toimub Alutaguse, Lüganuse, Jõhvi, Toila, Vinni ja Viru-Nigula valla ning Kohtla-Järve, Sillamäe ja Narva-Jõesuu linna territooriumitel.