Näituseala hõlmab ligi 1200 ruutmeetrit hoone idatiivas, kus on säilinud ehtne vanglainterjöör ning vangide jalutusboksid hoovis. Alates 15. maist kuni oktoobri alguseni on näituseala avatud kõigile külastamiseks.

„Näituseala lähtub Patarei mitmekihilisest ja traagilisest ajaloost. Tuhandete süütute vangistamiseks kasutasid seda Nõukogude Liidu kommunistlik režiim ja lühemat aega Saksamaa natsionaalsotsialistlik võim. Eesti inimestele on Patareist saanud kommunistliku terrori sümbol. Näituse ülesanneteks on teadvustada laiemalt kommunistlike režiimide inimvaenulikkust, anda kõigile võimalus avastada Patarei lugu ning panustada Tallinna mereäärse piirkonna arengusse kultuuri- ja hariduskeskusena,“ ütles Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Sandra Vokk.

Tema sõnul, on minevikust kõnelev näituseala tuleviku teenistuses ja astub Eesti piiridest kaugemale, kuna vabaduse ja inimväärikuse väärtust oskame täielikult hinnata vaid siis, kui maailmas tuntakse süvitsi neid eiranud ideoloogiaid ja režiime.

Eesti ja inglise keeles valmiv näituseala „Kommunism on vangla“ tutvustab kommunismi ideoloogiat ja kuritegusid Eestis ja maailmas. Muuhulgas näeb näitusel vangistatud juudi kunstniku Solomon Geršovi haruldasi pildijäädvustusi Gulagist, okupatsiooniaegse Patarei vangi rasket argipäeva ning Patarei ajalugu alates selle rajamisest 19. sajandil. Patarei ehtsad ruumid, mille hulgas on mahalaskmiskamber, räägivad paljuski enda eest ise.

Näitus on Patareisse rajatava Rahvusvahelise Kommunismiohvrite Mälestusmuuseumi ja teaduskeskuse esimene etapp. Enne muuseumi valmimist on jooksvalt täienev ja ka rändnäitusi eksponeeriv näituseala avatud külalistele soojematel kuudel (mai-oktoober).

Näituse valmimisse on panustanud Eesti Vabariigi valitsus, Eesti Vabariigi justiitsministeerium, Riigi Kinnisvara AS, Velvet OÜ, Ühendkuningriigi suursaatkond ja Briti relvajõud NATO lahinggrupi koosseisus (korrastustööd), Tanya Rubinstein-Horowitz ning paljud eraannetajad ja toetajad. Abi osutas Okupatsioonide ja vabaduse muuseum VABAMU.