Helme ütles eile õhtul eetris olnud saates "Esimene stuudio", et Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) Ameerika Ühendriikide korrespondent Rohemäe on "kaks ja pool aastat petnud ja valetanud".

Selle avalduse mõistsid hukka nii "Aktuaalse kaamera" meeskond kui ka ERR-i uudiste ja sporditoimetuse peatoimetaja Anvar Samost ja ERR-i päevakajaliste saadete peatoimetaja Peep Kala.

"Aktuaalse kaamera" Facebooki lehele postitati täna hommikul järgnev avaldus: "Aktuaalse Kaamera kõik ajakirjanikud jälgivad oma igapäevases töös väga rangelt head ajakirjanduslikku tava ja lähtuvad avalikkuse teenimisest. Eesti Vabariigi ministri ja valitsuserakonna juhi Mart Helme avaldus ERRi ajakirjaniku Maria-Ann Rohemäe suunal eilses ETV saates "Esimene stuudio", oli lubamatult solvav ja laimav. Maria-Ann Rohemäe on mitme aasta vältel kajastanud nii ERRi raadio- kui ka teleuudistes USA-s toimuvalt väga professionaalselt. Eestis on vaba ja sõltumatu ajakirjandus! Sõnavabadusega kaasneb ka vastutus ja see kehtib samamoodi valitsuse liikmetele!"

Samost ja Kala ütlesid ühises avalduses, et eilses “Esimeses stuudios” kõlanud Helme süüdistused ERR-i USA korrespondendi Rohemäe aadressil on laimavad ja solvavad.

"Siseministri väide, nagu oleks ERR-i korrespondent “kaks ja pool aastat petnud ja valetanud”, on lubamatult solvavad nii konkreetse ajakirjaniku suhtes kui ka ERR-i kui kõrgete standarditega ajakirjandusliku organisatsiooni aadressil tervikuna. Maria-Ann Rohemäe on mitu aastat taganud operatiivse ja objektiivse kajastuse Ameerika Ühendriikides toimuvast, olles seejuures ainuke alaliselt sealt Eestile uudiseid vahendav väliskorrespondent."

Nad lisasid, et süüdistused on seda tõsisemad, et neid esitas Eesti suurima auditooriumiga telekanali otse-eetris Eesti Vabariigi minister ja suure erakonna esimees.

Samost ja Kala kinnitasid, et ERR-i toimetused järgivad väga rangelt ajakirjanduslikku head tava ja parimaid standardeid. "Toimetuste juhtidena seisame hea selle eest, et vaatamata avalikule laimamisele ja survele, saaksid ERR-i ajakirjanikud oma tööd sama professionaalselt ka jätkata."

Tänases riigkogu infotunnis küsis Reformierakonna fraktsiooni kuuluv Heidy Purga Helmelt, millele põhinevad tema väited, et Rohemäe on kaks ja pool aastat valetanud.

"Mis puutub Maria-Ann Rohemäesse, siis vaadake seda, mida ta paar aastat tagasi rääkis Muelleri raportist, Muelleri uurimusest ja Donald Trumpi seostest Venemaaga, ja siis te saate aru. Tagantjärele tarkus on täppisteadus ja see täppisteadus ütleb meile, et see, mida ta meile mitme aasta vältel raporteeris, missugune lurjus on Donald Trump, ei ole absoluutselt paika pidanud," ütles Helme.

Ta lisas: "Ja see tähendab seda, et ta kas oli halvasti informeeritud või käitus poliitilise aktivistina, mis on samuti võimalik ja mis ei oleks põhimõtteliselt neutraalsele Eesti Rahvusringhäälingu ajakirjanikule kohane."

EKRE liikmed on ka varemalt korduvalt ajakirjanikke rünnanud ja süüdistanud.