"Tunnustan presidendi algatust ja on tänuväärne, et ta pöörab tähelepanu Eesti erinevatele piirkondadele. See on kindlasti oluline sõnum nii kohalikele inimestele kui ka ettevõtjatele, et neid märgatakse ja tunnustatakse," ütles Aab.

Ta lisas, et on rõõmustav, et riigiametnikud käivad presidendiga sama jalga. "Ka riigiametnikud pakivad augustikuu alguses kohvrid ja lähevad välitöödele Võru-, Põlva- ja Valgamaale. Välitööde käigus tulevad ühise laua taha Kagu-Eesti kohalikud omavalitsused ja eestvedajad ning ministeeriumid ja riigiametid," selgitas Aab. Ühiste arutelude ja tegevuste eesmärgiks on leida lahendused piirkonna väljakutsete ületamiseks ja võimalused Kagu-Eesti arengueelduste parandamiseks.

Kagu-Eesti maakondade suurimateks väljakutseks on Aabi sõnutsi suhteliselt kiire rahvaarvu kahanemine, elanike madalad sissetulekud ja tagasihoidlik majandusareng. "Töökäsi napib, samal ajal on puudu ka töökohtadest. Turgutamist vajab piirkondlik ettevõtlusaktiivsus, parandada on vaja teenuste kättesaadavus ja kohalike inimeste heaolu," lisas Aab. Üks suuremaid murekohti kohalike ettevõtjate jaoks on tema hinnangul see, et kui ettevõtjad soovivad näiteks oma tootmismahtusid suurendada ja vajavad selleks pangast laenu, siis täna nad tihti pangast laenu ei saa.

"Viimase aasta jooksul on toimunud rahandusministeeriumi ning Kagu-Eesti omavalitsusjuhtide ja ettevõtjate vahel tegus koostöö, et piirkondlikke arengutakistusi leevendada. Näiteks on valitsus kutsunud ellu Kagu-Eesti programmi, mis käivitub juba sel aastal," rääkis Aab. Programmiga plaanib valitsus toetada ettevõtteid, kes vajavad lisavahendeid innovatsiooni- ja tootearenduseks ning turundustegevuseks.

Lisaks tahab valitsus luua paremaid tingimusi ja motivatsiooni nendele spetsialistidele, keda vajavad piirkonna ettevõtjad. Selleks on
plaanis anda toetust eluasemete korrastamiseks ja soetamiseks. Samuti tahab valitsus toetada piirkonna mainekujunduskava väljatöötamist.

"Möödunud aastal käisime välitöödega Ida-Virumaal, kus osales ligi 160 ametnikku kokku 15 riigiasutusest. Kindlasti ei lähe me Kagu-Eestisse väiksema ambitsiooniga. Võtame asja tõsiselt," märkis Aab.

Vaade Tallinnast erineb tema hinnangul sageli sellest, kuidas näevad asju kohalikud inimesed ja ettevõtjad. "On oluline, et riigijuhid regionaalpoliitiliselt tundlikke teemasid tajuksid, mõistaksid ning omalt poolt piirkondlike erinevuste vähendamisse panustaksid," edastas Aab. "Seepärast on töötamine Kagu-Eestis hea võimalus tutvuda piirkonna kohalike inimeste, ettevõtetega – kuulata nende rõõme ja muresid."