Kui aasta alguses laenasid majapidamised rahulikumas tempos, siis viimasel kahel kuul on laenutegevus taas hoogustunud. Uusi eluasemelaene väljastati aprillis viiendiku võrra rohkem kui samal kuul aasta varem. Pankade eluasemelaenude portfelli maht kasvas aastaga 7,2% ja ka autoliisingute maht kasvab endiselt tempokalt. Laenunõudlust soodustavad kiire palgakasv ja madalad intressimäärad.

Ettevõtete laenude ja liisingute jääk suurenes aastaga 5,8% ning seda kasvu kiirendasid eelmistel kuudel üksikud suured energeetikaettevõtete laenutehingud. Muude sektorite laenuportfelli maht kasvas samal ajal keskmiselt 3-4%. Aprillis väljastati pikaajalisi laene suuremas mahus kinnisvara- ja ehitussektori ning kaubandussektori ettevõtetele.

Eluasemelaenude keskmine intressimäär on viimastel kuudel püsinud samal tasemel, 2,5%. Ettevõtete pikaajaliste laenude intressimäär on muutlik ja oleneb vaadeldaval kuul rahastatud projektidest. Aprillis oli keskmine intressimäär 2,7%, mis on võrdväärne viimase aasta jooksul väljastatud laenude keskmise intressimääraga.

Nii majapidamiste kui ka ettevõtete laenumaksevõime püsib hea. Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal laenuportfellis on väga väike, 0,6%. Seejuures on pangad võimalike laenukahjumite katteks teinud allahindlusi probleemsete laenudega peaaegu samas mahus.

Majapidamiste ja ettevõtete pangahoiuste kasv on endiselt väga kiire. Aastaga suurenesid nii majapidamiste kui ka ettevõtete hoiused umbes 9%, kokku 14,3 miljardi euroni. Pangad on kaasanud hoiuseid ja suurendanud laenuportfelli viimase aasta jooksul umbes samas mahus.