Reformierakondlane Taavi Rõivas ütles sotsiaalmeedias, et väliskaubandusministri ülesanne on käia mööda maailma, aidata Eesti ettevõtteid välisturgudele ning meelitada Eestisse välisinvesteeringuid ning Eestit kõige paremas mõttes müüa.

"Seda tuleb sageli teha mitte ühes, vaid mitmes võõrkeeles rääkides ning oma kõnede ja loengutega auditooriume inspireerides. Õige inimene võib selles rollis Eestit oluliselt suuremaks teha," ütles Rõivas.

"Tõlgiga kodus istuv väliskaubandusminister meenutab vägisi anekdooti müügimehest, kes aktiivselt telefoni juures istudes kliendi kõnet ootab," lisas ta.

Erakonna Eesti 200 esimehe Kristina Kallase võttis aga Kingo väljaütlemine pigem sõnatuks.

"Mis ma oskan kosta. Riigi väliskaubanduse eest vastutav kõrgeim isik, kes keeli ei oska, reisida ei taha ja läheb esindama minu riiki tippude kohtumisele, kus väidetavalt toimub "Midagi, mis on seotud avatud riigiga."," ütles Kallas sotsiaalmeedias.

"Kui ma arvasin, et ministrite ebakompetentsuse tase ei saa ju ometigi enam allapoole langeda, siis taaskord pidin tõdema, et põrand ei olegi veel käes," tõdes Kallas.

Urmas Paet: sellisel juhul pole sellisel ametikohal mingit mõtet

Reformierakondlasest Euroopa Parlamendi saadik ja kunagine välisminister Urmas Paet leidis, et sellisel juhul pole sellisel ametikohal mingit mõtet. "Väliskaubandusministri roll on aidata Eesti ettevõtetel saada juurdepääsu välisturgudel ning selleks suhelda, suhelda ja suhelda. Peamiselt välismaal ja ennekõike inglise keeles. Samuti aidata Eestisse saada välisinvesteeringuid. Seda kõike Eesti majanduse arengu huvides," märkis Paet.

"Paraku praegune jutt näitab selgelt, et väliskaubanduse ministri ülesannetest pole mitte midagi aru saadud ning sellisel juhul on sellise ministrikoha hoidmine täiesti mõttetu. Ja pigem isegi kahjulik. Kurb," sõnas Paet.