Eesti 200 esimees Kristina Kallas nentis, et Europarlamendi valimistulemused polnud tõesti nende erakonna puhul kiita. Kokku said nad 10 706 häält ehk 3,2 protsenti valimisõiguslike inimeste toetusest.

“Samas me ei teinud kampaaniat ja meie fookus on kohalikel ning riigikogu valimistel. Europarlamendi saadiku valimine pole niivõrd erakonnapõhine hääletus, pigem valitakse ikka inimene,” rääkis Kallas. Ta tõi näiteks Sotsiaaldemokraatliku erakonna, kes polnud riigikogu valimistel väga populaarne, aga sai nüüd reformarite järel teise tulemuse. Enim hääli üksikisikuna sai sotside ridades kandideeriv Marina Kaljurand, kes tõi erakonda 65 559 häält.

Seda ohtu Kallase väitel Eesti 200 erakonnal pole, et liikmed läheksid laiali. "Töötame praegu kohaliku omavalitsuse valimiste nimel ja rõhume nendele piirkondadele, kus meil riigikogu valimistel hästi läheks. Sedasi usume, et ületame valimiskünnise," sõnas ta. Erakonnal läks riigikogu valimistel kõige paremini Tartu linna, Tallinna linna ning Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kirstiine valimisringkondades.

Piibelehe ja Vestmanni suhe lõppes

Üllatav oli ka reformierakondlaste Urmas Paeti ja Taavi Rõivase suur erinevus häältesaagi jagunemises. Urmas Paeti toetasid 30 010 inimest, Rõivast vaid 7707. “Jah, eks tulemus oleks võinud parem olla,” märkis Rõivas. Küll aga ei pidanud ta erakondlikku tulemust kehvaks.

Sellest puikles Rõivas kõrvale, mis võib olla tema ootamatult madala toetuse taga. “Eks see pisut üllatav oli, et nii napilt jäin välja,” tõdes Rõivas. Varasemalt on Paeti ja Rõivase tulemused aga riigikogu ja kohalike omavalitsuste valimistel olnud üldiselt konkureerivad. Nüüd tegi aga Paet kindlalt konkurentsile lõpu peale, ületades Rõivast ligi neljakordse häältesaagiga.

Taavi Rõivas märkis, et jutud, nagu oleks ta kampaania maksnud 100 000 eurot, ei vasta tõele. "Kampaaniakulusid lüüakse veel kokku, aga kindlasti ei maksnud minu kampaania nii palju," sõnas ta.