“Kahjuks olime sunnitud langetama ka kaks rasket, aga põhjalikult läbi kaalutud otsust, mille eesmärk on lõpetada pikaajaline juhtimiskriis Tartu ringkonnas. Erakonnast otsustati välja arvata senine Tartu ringkonna juht Indrek Särg ning samuti olime sunnitud õigustühiseks kuulutama Tartu ringkonna viimase üldkoosoleku,” seisab kirjas. Juhtkond heitis Särjele ette erakonna põhikirja korduvat ja jämedat rikkumist.

Särg ütles Delfile, et konkreetseid erakonnast väljaarvamise põhjuseid pole ei Mart ega Martin Helme talle selgitanud. “Väidetakse, et ma rikkusin põhikirja, aga pole öeldud, mis punkti ja kuidas,” tõi Särg välja. Tema hinnangul otsustasid Helmed ta välja visata, kuna Särg oli iseseisevalt mõtlev poliitik.

Tartus arvestatav toetus

“Helmed üritavad EKREs töötada autokraatluse põhimõtte järgi. Neil on hüsteeriline paranoia iseseisvate poliitikute suhtes, kes ka ise suudavad toetajaid koguda,” selgitas Särg. Tema olevat üks neist. “Kuna ma sain ka ise Tartus üsna palju toetajaid, hakkas pihta see jutt, et see näitab kuidagi umbusaldust Helmede suhtes,” lisas ta. Väidetavalt on üritatud Särge juba riigikogu valimistest saadik erakonnast välja puksida.

Indrek Särg sai riigikogu valimistel 2223 häält, kuid ei pääsenud selle saagiga siiski parlamenti. Küll aga sai riigikokku Tartu ringkonna liige Ruuben Kaalep 556 häälega, kuna oli seatud nimekirjas kõrgemale kohale. Kaalep väidab, et sinna ongi koer maetud.

"Kriis Tartu ringkonnas algas mullu septembris, kui ringkonna sisehääletus ei toetanud Särje kandidatuuri valimiste Tartu esinumbriks," sõnas riigikokku pääsenud Kaalep.

"Särg ei tunnistanud sisehääletuse tulemusi ja sattus seeläbi konflikti nii ringkonna sees kui erakonna juhatusega laiemalt. Valimiskampaania jooksul tegeles Särg korduvalt teiste EKRE kandidaatide avaliku ründamisega, mille eest teda erakonna juhtorganitelt ka korduvalt hoiatati," märkis ta. Tagatipuks olevat Särg blokeerinud Tartu ringkonna juhatuse töö, asudes seda ainuisikuliselt ja põhikirja rikkudes juhtima. "See oli ka tema väljaheitmise lõplikuks põhjuseks."

11. mail toimus aga Tartu ringkonna juhi valimine. Toetus anti ülekaalukalt Särjele. “Mart Helmel oli ka üks enda eelistatud kandidaat. Peale selle levitas Helme minust valesid, aga Tartu liikmed said aru, et need ei päde. Seetõttu inimesed hääletasidki minu poolt,” ütles Särg.

Delfi andmetel oli teine kandidaat Mareh Kalda, kes sai 15 häält, Särg aga 59. Kuna Särg aga valiti taas ringkonna juhiks, võetigi ta enda hinnangul maha. Mõned juhatuse liikmed olid siiski hääletusel ka Särge toetanud. Kalda ei soostunud ise juhtunut telefonitsi ega meilitsi kommenteerima, kuna ta lahkub täna välismaale. Üks EKRE Tartu ringkonna liige märkis, et Särge Tartus armastatakse. "Ta sai riigikogu valimistelgi nii palju hääli. Ringkonnas ka teda toetatakse," sõnas liige.

“EKREs on palju toredaid inimesi, aga kardan, et Helmede juhtimise all juhtub erakonnaga sama, mis juhtus Savisaare Keskerakonnaga,” lisas ta. Särg pole veel otsustanud, kas liitub mõne teise erakonnaga. “Tartus mul toetajaid on. Plaanin nendega lähiajal maha istuda ja arutada, mis oleks järgmine mõistlik samm,” ütles ta.

Liikmed jäävad esindamata

Helme saadetud kirjas on ka väide, et üldkoosoleku tulemuste tühistamise tõttu kannatavad erakonna Tartu ringkonna aktiivsed liikmed, kes jäävad erakonna juunis toimuval kongressil nüüd esindamata. Juhatuse hinnangul on aga toime pandud rikkumised sedavõrd tõsised, et erakond ei näinud võimalust teistsuguseks lahenduseks. Milles täpselt siiski Helme Särge süüdistab, pole selge.

Indrek Särg on Eesti merekooli Tartu filiaali juhataja. Ta lõpetas Tartu ülikooli eesti filoloogina ja Eesti merekooli siseveelaevajuhi erialal.