Hiljuti rajati Viimsi vallas Vehema tee rekonstrueerimistööde käigus Aiandi tee äärde jalgratta- ja jalgtee Vehema teelt kuni Roosi teeni.

"Kuna antud lõik on suure kaldega, siis nägi projekt ette ligi 130 meetri pikkuse lõigu katmise rocbinda kattega. Tegemist on libedust ära hoidva kattega, mis kantakse eraldi asfaltbetoonile peale," ütles Viimsi valla ehitus- ja kommunaalosakonna juhataja Alar Mik Delfile.

"Välismaal on sellise katte kasutamine tavaline, Eestis pole see veel levinud," märkis ta ja kirjeldas, kuidas ehitaja järeldas katte värvi valimisel üht ja vald eeldas teist.

"Tööprojektis on nimetatud kate tähistatud punast värvi tingmärgiga. Ja sellest järeldas ehitaja Altos Teed OÜ, et märgistus peab olema punane. Eraldi ehituskoosolekutel toonist ei räägitud ja vallavalitsuse ametnikud eeldasid, et tuleb teekattega sarnane toon. Ka on rocbinda paigaldaja, OÜ Signaal, kes alltöövõtjana antud katte pani, varasemalt paigaldanud just punase tooniga katteid jalgrattateedele (nt plastik) ja samuti tähistatakse punasega ohtlikke kohtasid. Kõiki asjaolusid kokku hinnates ja järeldades telliski ehitaja koos alltöövõtjaga punast tooni rocbinda katte," selgitas Mik.

Tagasiside on valdavalt positiivne, inimesed teevad "punasel vaibal" pilte

Ta märkis, et vald on punase katte kohta saanud väga palju positiivset tagasisidet. "Inimesed teevad seal pilte ja see on kujunemas omamoodi uueks vaatamisväärsuseks. Paljud seostavad seda piduliku punase vaibaga. Kuna Viimsi vallal on 100. juubeliaasta, siis see ongi pidulik punane vaip kõigile valla elanikele ja külastajatele, kus kõik saavad nüüd käia pilti tegemas."

Siiski on vald saanud ka viielt inimeselt negatiivseid pöördumisi. "Ka esimene kiri oli negatiivne ja ehmatas ära ning peatasin just seetõttu ajutiselt tööd. Kuna aga sajad inimesed pidasid seda tooni vahvaks ideeks, siis otsustasime üheskoos siiski jätkata. Vaja on veel servad üle käia ja katet mõnest kohast tasandada," rääkis Mik.

Hetkel pole vallal plaanis mujal teid sarnaselt värvida. "Kuna antud tee on kujunemas vaatamisväärsuseks, siis see jääb hetkel ainsaks sellise tooniga katteks Viimsis. Kindlasti kasutame ka mujal rocbinda katet ja testime selle omadusi teistel suure kaldega lõikudel, aga tooni täpsustame eraldi," lubas Mik.

Katte tegemine maksab 33,5 eurot ruutmeetri kohta.