Eile postitati Facebooki feministlikku Virginia Woolfi gruppi arutelu, kus üks inimene tunnistas Peep Puisi juhitud tseremoonial seksistlikke märkusi pruutpaari suhtes. Sama arutelu all andsid märku sarnastest kogemustest veel mõned inimesed.

Tartu linna perekonnaseisutoimingute juht Siiri Sinijärv sõnas, et see on esimene kord, kui kuuleb ametniku kohta negatiivset tagasisidet. “Inimesed on altimad kaebama, kui kiitma, seega tuleb säärane kriitika üllatusena,” ütles ta. Sinijärv lisas, et tema ja Puis vestlevad kindlasti sel teemal. “Iga konflikti lahendamiseks kõigepealt räägime osapooltega, et asi võimalikult hästi kõigi jaoks lahendada,” selgitas Sinijärv. Kuna Sinijärv viibib praegu puhkusel, õnnestub ametnikuga vestelda vahetult enne jaanipäeva.

Võrdsete võimaluste volinik Liisa Pakosta ütles, et selle juhtumi asjaolusid ta ei tea ja seetõttu ei saa ta Tartus väidetavalt toimunu kohta konkreetseid hinnanguid anda. “Saan anda üldise selgituse, et kõige lihtsamad viisakusreeglid on inimeste hea enesetunde huvides ka seadusesse raiutud,” ütles ta.

“Seaduste järgi võib inimeste halvustav tänitamine nende abielude arvu järgi olla diskrimineerimine sotsiaalse seisundi tunnuse alusel ning inimeste halvustamine nende naiseks või meheks olemise tõttu võib olla diskrimineerimine soo tunnuse alusel,” selgitas Pakosta. Inimest ei tohi solvata või halvustada tema naiseks või meheks olemise tõttu. Kui abielu vormistav kohaliku omavalitsuse töötaja tänitab kõigi pulmakülaliste ees naiste tujukuse üle menstruatsiooni ajal, siis tuleb Pakosta väitel lisaks üldistele viisakusreeglitele inimlikult panna tähele sedagi, et saalis olev pruut ei tarvitse üldse tujuka iseloomuga ollagi. “Nii nagu pole ka kõik mehed sead, eks ole.”

Kohalikul omavalitsusel on seaduse järgi lisaks veel eriline kohustus mitte lihtsalt hoiduda ühe soo halvemaks tembeldamisest, vaid ka ärksalt ja hoolsalt edendada lugupidamist ja austust nii meeste kui naiste vastu. “Seega võib lisaks võimalikule diskrimineerimisele olla tegu ka edendamiskohustuse rikkumisega,” nentis Pakosta.

Volinik ütles, et üldiselt on pulmad rõõmus sündmus, millega käib kaasas ka hea nali ja naer. “Hea nali aga ei pane kedagi ennast piinlikult või väga ebamugavalt tundma. Kohalikul omavalitsusel kui kohaliku kogukonna väärtuste edendajal tasub ikka käia meie vanavanemate õpetuse järgil et ära tee seda teistele, mida sa ei taha, et tehtaks sulle endale,” selgitas ta. Pakosta lisas, et vaevalt ükski meessoost ametiisik ennast hästi tunneks, kui näiteks linnavalitsuse aastakoosolekul hakataks kõva häälega tema meeleolu- ja urineerimishäireid eesnäärme suurenemise ajal lahkama. “Sellisteks aruteludeks on ikka üldisegi arusaama järgi sobilikud ühed teised kohad ja ajahetked.”

Toimetus on küsinud ametniku Peep Puisi käest kommentaari, kuid pole seda saanud.