Alkohol? Ehk siiski mitte!

Üsna levinud soovitus on enne lennureisi korralikus koguses alkoholi tarbida. See kipub olema meie kultuuriruumis üsna tavapärane soovitus kellelegi, kes kirjeldab kabuhirmu lennurajalt õhku tõusmise ees. Väike kogus kangemat jooki võib küll rahustavana mõjuda, ent kindlasti ei tasu mõistlikke piire ületada. Suurem kogus alkoholi võib vabalt vastupidise reaktsiooni tekitada: paanika ja ärevus süveneb veelgi rohkem.

Igal lennul on põhjus

Tuleta lennukis endale meelde, mis põhjustel üldse tiibadega teraskarbi pardale ronisid. Väljalennu puhul saad keskenduda meeldivatele unistustele puhkusest või praktilistele küsimustele tööreisi puhul. Tagasilennu ajal võid viia mõtteid kodule ja inimestele, kes sind seal ees ootavad. Taolise visualiseerimise käigus viid oma ajus fookuse ebameeldivalt meeldivale või praktilisele. Muuhulgas võib see aidata ärevust ja hirmumõtteid kaotada või vähemalt nende osakaalu tunduvalt vähendada.

Kaalu professionaalset koolitust

Lennuhirmuga võitlemiseks korraldatakse professionaalseid koolitusi ja kursuseid. Nende käigus õpid lähemalt tundma lennusõidu füüsikat, pilootide igapäevast tööd ja võimalike psühholoogiliste reaktsioonide tagamaid. Paljud koolitused on üles ehitatud põhimõttele, et teadmatus muudab hirmutundeid tugevamaks. Enda mitmekülgse harimise käigus saad paremini teada, mis lennusõidu jooksul toimub ja millistel põhjustel on lennureis üks ohutumaid transpordiviise.

Kui kõrguse- ja lennuhirm käivad käsikäes…

Kas sul on lisaks lennuhirmule kartus suurte kõrguste ees? Kui jah, siis on otstarbekas valida lennukis istekoht, mis asub vahekäigu poolses ääres. Odavlennufirmade puhul tuleb selle jaoks küll lisakulutus teha, ent hirmu ohjamine on väikest investeeringut väärt.

Räägi hirmust avatult

Lennuhirmu varjamine pole parim strateegia. Palju mõistlikum on sellest teada anda kaasreisijatele ja lendu teenindavatele pardameeskonnale. Mõlemad saavad raskel hetkel sulle toeks olla. Midagi pole häbeneda! Lennuhirm on küll ebameeldiv, aga see on sage reaktsioon eriti keskmisest harvemini lendavate inimeste seas. Paljude suuremate lennukompaniide töötajad on saanud koolituse, et osata lennufoobiaga reisijaid rahustada.

Saabu varem lennujaama

Kui jääd lennujaama hiljaks, siis kaasneb sellega palju stressi. Ja kõik see kogunenud stress võib veelgi tugevamalt lennuhirmu näol välja lüüa. Parem on ette planeerida ja jätta piisavalt aega lennule jõudmiseks. Eriti tähelepanelik tasub olla turvakontrollide järjekordadega kõrghooajal. Need võivad hooaegade lõikes väga erineva intensiivsusega olla.

Turbulents pole maailma lõpp

Turbulentsist tingitud hüplemine ja põrutamine võib hirmu nahka ajada inimestel, kellel tavapärane lend ei pane isegi silma pilkuma. Rappumise tunne võib aga lennuhirmu all kannatava inimese üsna äärmuslikku olukorda tõugata. Kindlasti tasub turbulentsi korral tuletada meelde rahustavat paralleeli: turbulents on nagu auklikul maanteel autoga sõitmine. Kui sõidad kehvemal teel, siis see ei tähenda, et auto mitmeks tükiks laguneks. Sama on lennukiga.

Vii mõte mujale

Lennureiside sisustamine pakub parajat väljakutset nii lennureiside nautlejatele kui kartjatele. Küll aga tasub viimastel eriti hoolikalt aja täitmise peale mõelda. Kui saad millegi abil end ümbritsevast keskkonnast eemale viia, siis võib see lennuhirmu taustal vägagi tervistavalt mõjuda. Näiteks võid kuulata muusikat või lugeda mõnda põnevat raamatut. Lühematel lendudel tasuks endal meelelahutust kaasa võtta. Suuremal osal pikamaalendudest on aga olemas meelelahutuse süsteemid, mis asuvad eesoleva istme tagumisel küljel. Sel juhul saad uurida, mida huvitavat pakutakse vaadata või kuulata lennufirma meelelahutuspaketi raames.

Väldi ergutavaid jooke

Energiajoogid, kohvi ja kange roheline tee sisaldavad kofeiini. Ühest küljest aitab see närvisüsteemi ergutada ja vähese puhkamise pinnalt efektiivsemalt erinevate kohustustega rinda pista. Teisest küljest võib aga kofeiin ärevust tekitada. Seepärast tasub lennuhirmu korral kofeiini sisaldavaid jooke pigem vältida. Pealegi on igal juhul lennureiside ajal kasulik vähendada kofeiini tarbimist. See aine viib organismist vett välja, kuid lennukis on meil niigi probleeme keha normaalse vedelikutaseme säilitamisega.