Paljudele välismaalastele on Tallinna suurepärased söögikohad märkamatuks jäänud. Kui ühed arvavad, et siin ei pruugi peale pelmeenide ja viina midagi muud saada, siis teiste tähelepanu juhivad kõrvale põhjanaabrite Michelini tärniga pärjatud gurmeerestoranid. Lonely Planet käis pealinnas uudistamas ja tegi põnevaid tähelepanekuid.

Lonely Planeti kokkuvõttev tähelepanek oli, et Tallinnas pole mitte ainult suurepärased restoranid, vaid ka toidu hinna ja kvaliteedi suhe on arvestatavalt hea. Heidame pilgu kohtadele, mida soovitatakse Tallinnas kindlasti külastada.

Ülemaailmse mõjuga restoranid

Kui oled Tallinnasse sammud juba seadnud, siis vanalinnast sul pääsu pole. Igas kolmandas hoones asub mõni huvitav ja omanäoline restoran või joogikoht. Kohti ei tasuks hinnata aga nende vaateakende järgi. Mine ikka sisse ja proovi järele, sest võid avastada tohutult uusi asju.

Esimene restoran, mis luubi alla võeti, on restoran ORE. Toidugurmaan proovis huntahvena tiraditot tiigripiima ja koriandriga. Kuna see jättis niivõrd hea mulje, sai gurmaan aru, et Tallinnas võib tõepoolest olla huvitavaid söögikohti. ORE puhul on tegemist on 2017. aastal avatud restoraniga, milles saavad omavahel kokku põhjamaine minimalism ja lõunamaise joonega valgustid.

Teine restoran, kuhu toidugurmaan jala tõstis, oli suure kirega tehtud vene köögi hõrgutisi pakkuv restoran Moon, mis asub Kalamajas. Moon on pildis olnud juba kümnendi ja selle sisekujundus on segu elegantsest põhjamaisusest ja kergelt ekstsentrilisest 1970ndate stiilis Vene kodust. Lõunasöögi kõrvale rüüpas toidugurmaan Eesti viina ja kodus tehtud marjanapsi. Samas märgib spetsialist ära, kui hästi on tema arust välja tulnud baltilik tõlgendus moodsast Vene köögist: käsitsi tehtud kolme liha täidisega Siberi pelmeenid seenepuljongis.

Tallinn Restaurant Week 2019

Lisaks sellele, et Tallinnas on põnevaid restorane, märgib toidugurmaan, et siin leiab igal aastal aset ka Tallinn Resturant Week ehk Tallinna restoranide nädal, mille raames pakuvad erinevad toidukohad suure allahindlusega mitmekäigulisi õhtusööke. Allahindlused ulatuvad 25 protsendist kuni 50 protsendini. Tegemist on aga äärmiselt menuka ettevõtmisega, mistõttu lähevad pakkumised ainuüksi internetis väga kiiresti kaubaks.

Kuidas on peenemat laadi fine-dining restoranidega?

Lonely Planeti spetsialisti sõnul puuduvad Tallinnas Michelini tärniga pärjatud restoranid. Samas veebileht White Guide on just kui au ja kiitus Põhjamaade söögikohtadele ja Eestil on seal oma koht alates 2014. aastast.

Näiteks soovitab White Guide külastada meisterliku tasemega restorani ORE, aga ka restorani, mis kannab nime 180⁰ ning mis avati mullu augustis. Restorani 180⁰ peakokaks on Saksamaal sündinud Matthias Diether, kes on juhtinud maailmas kaheksa restorani Michelini tärnini. Niisiis tasub pingsalt jälgida, millise tuuri võtab üles tema Noblessneri sadamasse rajatud söögikoht. Nad pakuvad põnevat 6- või 4-käigulist degustatsioonimenüüd.

Võitlus kohaliku orgaanilise tooraine üle

Tallinna parimate restoranide kokad väljendavad häiritust seoses kohaliku tooraine hankimisega. Näiteks Silver Saa, kes on restorani ORE omanik ja üks juhtivatest kokkadest, et suurem osa nende lihast tuleb Prantsusmaalt. Sama liha olevat saada ka Eestis, ent selle kvaliteet polevat nii hea, kui restoraniomanikule meeldiks. Küll aga loodab mees, et tulevikus on asjaolud paremad. Näiteks restoranis 180⁰ tuuakse välismaalt ainult juustu.

Lonely Planeti toidugurmaan märgib ära ka Balti jaama turu ja seal müüdavad värsked saadused. Näiteks meeldib talle Eestis kasvatatud rabarber ja loomulikult vahuvein nimega Rabarbra, mis on gurmaani sõnul oluliselt parema maitsega kui joogi välimuse järgi arvata võiks.

Kohalike toorainete kasutamise eest saab eriliselt ära märgitud ka restoran Juur, mis asub endises tehasehoones Ülemiste Citys ja mis avati 2017. aastal. Nimelt kasvatab restoran Juur mõnesid tooraineid ise, näiteks kaunvilju. Taimetoitlasest restorani peakoka Kaido Metsa menüüs leidub küll liha sisaldavaid praade ka, kuid ta proovib kogu looma nii ära kasutada, et mitte midagi ei läheks raisku.

Muuhulgas märgib Lonely Planeti ajakirjanik ära ka Muhu pagarid ja kiidab nende leiba taevani. Kiidetud saab ka koht nimega Whisper Sister, millel polegi suurt reklaami väljas. Aadressil Pärnu mnt 12 on vaid roheline uks. Lingi kohal on number ja kell. Kui helistad, juhatatakse sind 1920ndate New Yorgist inspireeritud kohta, kus saad proovida väga põnevaid kokteile.

Mis puutub kokteilidesse, siis soovitatakse külastada ka baari nimega Botaanik, mis nomineeriti sellel aastal Euroopa kümne parima baari hulka. Baarmen ja omanik Andres Siem on kogemustega mees, kes on töötanud näiteks Londonis asuvas härra Foggsi kõrtsis.

Külastada soovitatakse ka Põhjala pruulikoda, mis saab inspiratsiooni loodusest ja Eesti köögist. Põhjala pruulikoda avati 2018. aasta detsembrikuus. Tegemist on Eesti esimese ja suurima käsitööõlle tootjaga. Kusjuures neil on ka oma saun ja lisaks saad kohapeal nautida ka Texase-stiilis grill-liha, mida valmistab kahe Michelini-tärniga Rootsi restoranis Fäviken töötanud peakokk.

Kohvikohtadest väärib kahtlemata külastust Fika - Leib ja Kohv, mis avas oma uksed 2018. aasta oktoobris. Kui tellid seal endale imemaitsva kohvi, saad sellega kaasa kaardikese, millel on jutt kohviubade päritolust. Kiidusõnu väärib ka kohviku personal. Lisaks märgiti ära ka Kokomo Coffee Roasters, mis avas uksed 2018. aasta märtsikuus. Külastamist väärib ka Gourmet Coffee. Seal saad näiteks põneva elamuse osaliseks, kui tellid filterkohvi, sest kogu serveering on omaette vaatamisväärsus.

Pitsakohtadest tasub kindlasti minna Kaja pitsakööki, mis avati Pelgulinnas ja on kiiresti võitnud rahva südame. Köök on avatud seni kuni selleks päevaks ette nähtud tainast jätkub. Kui 200 pitsat on tehtud, lähevad uksed kinni. Nii et nädalavahetusel tasub juba varakult teele asuda. Kusjuures iga pitsa on hoolikalt tehtud ja just seetõttu tehaksegi 200 pitsat päevas, sest selle koguse suudab meeskond kvaliteetselt ära teha. Märkimist väärib ka see, et restorani peakokk Andrei Lesment on pärjatud Michelini tärniga.

Allikas: lonelyplanet.com