„Mul on olnud au teenida neli aastat esimehena maailma kõige ägedamat riiki. On olnud au juhtida erakonda, mille väärtused on ainsad, mis tagavad sõbraliku, targa ja avatud ühiskonna püsimise, kuid mille plaan Eestile on nii pikk, et enamik valijaid meid veel ei leidnud. Hindame kõike seda olulist, mis tänu meile on Eestis saavutatud. Õpime oma vigadest, et neid mitte korrata ja ehitame sotsiaaldemokraatlikku Eestit julgelt ja enesekindlalt edasi,“ ütles täna erakonnajuhi kohalt lahkuv Ossinovski oma aruandekõnet lõpetades.

Sotsiaaldemokraatidel jäi äsja selja taha oma ajaloo pikim järjestikune valitsemisperiood. „Kolmes erinevas valitsuses ehitasime sotsiaaldemokraatlikumat Eestit ühtekokku viis aastat. Viimane valitsus oli eriti märgiline, kuna olime esmakordselt vasaktsentristlikus valitsusliidus ning meil õnnestus täita kõik oma olulisemad valimislubadused enamikes poliitikavaldkondades. Nii jõulist edasiminekut kultuuri-, tervise-, hariduse-, aga ka siseturvalisuse ja paljudes muudes eluvaldkondades pole olnud aastaid,“ rääkis Ossinovski.

„Valija tänas meid selle eest, aga andis meile kolmandiku võrra vähem kohti riigikogus, mille tulemusena oleme täna parlamendi väikseim fraktsioon ja sellisena opositsioonis,“ tunnistas ta samas.

Ossinovski analüüsis seejärel põhjalikult, miks valitsusvastutuse kandmine tõi kaasa sotsiaaldemokraatide populaarsuse languse. „Vabandage tagasihoidlikkuse eest, aga erakonna kõige suurem viga oli see, et tema esimees oli Eesti ajaloo parim sotsiaalminister. Ja kindlasti mitte sellepärast, et ma Eikist, Marjust, Helmenist ja Riinast parem valdkonna asjatundja oleksin. Kindlasti ei ole. Olin erakonna esimees ja see andis mulle vajaliku jõuõla valitsusliidus, et teravaid, aga hädavajalikke sotsiaalpoliitika muudatusi läbi viia,“ ütles Ossinovski.

Olulisima asjana tõi ta välja tervishoiu rahastamise reformi, mille tulemusena suureneb järk-järgult täiendava eraldise kaudu haigekassa rahastamine, et eeskätt lüheneksid järjekorrad eriarstide juurde. „Ja ehkki esmaseid tulemusi erialati hakkas lisaraha kohe andma, ei ole patsient seda tervikuna veel muidugi tundnud. Head viljad valmivad kaua,“ tunnistas Ossinovski.

Põhjalikult peatus ta ka alkoholipoliitikal, mis on terviseministri vastutusalas ja kus varasemad ministrid jätsid vajalikud asjad tuimalt sahtlisse tolmu koguma. „Nad ei teinud seda juhuslikult, iga minister teab, et alkoholi- ja ravimitööstus on kõige jõhkramad lobigrupid,“ lausus Ossinovski. „Tarmo Noop saab palgata PR-büroo, kelle tubli töö tulemusena saame ajalehes lugeda, et Eesti tegelik probleem on selles, et õlut juuakse meil liiga vähe. Ent eakas ema, kellele alkohoolikust poeb pensionipäeval peksa annab, et viinaraha saada, ajalehte ei kirjuta. Aga keegi peab ju tema eest seisma!“ Ka alkoholipoliitikas ei näe positiivseid tulemusi rahva tervisele mitte ühe ega kahe aastaga, vaid viie, mõnel juhul 10 aasta pärast, lisas ta.

Ossinovski sõnul oli eelmise valitsuse üheks veaks see, et liialt palju asju võeti korraga ette. “Meil ei jäänud piisavalt aega, et poliitikaid erakonnas läbi arutada… Paradoksaalse tulemusena viimase 15 aasta kõige ambitsioonikama valitsusliidu kõik parteid kaotasid valimistel toetust. Seega, õppetund tulevikuks. Teeme oluliselt vähem, aga suudame seda paremini ühiskonnale selgitada,“ märkis ta.

Ossinovski peatus oma kõnes ka brutaalse populismi pealetungil nii maailmas kui Eestis ja EKREl. „On arvatud, et meie vastandumine EKRE-ga on meile kahju toonud. Mingit kunstlikku poliittehnoloogilist vastandumist pole, lihtsalt meie ja EKRE juhtide väärtusmaailm ning käitumise eetilised printsiibid on objektiivselt vastandlikud…Sotsioloog Tõnis Saarts on sõnastanud EKRE liidrite soovi asendada senise liberaalsetel väärtustel põhineva Eesti uue, idaeuroopaliku demokraatiamudeli ja ülirahvuskonservatiivse väärtussüsteemiga. Sellise väärtuspildi propageerimine on EKRE demokraatlik õigus. Ja meie demokraatlik õigus on teatada, et meie eeskujuks on Põhjala riigid, mis on rajatud solidaarsusel ja vabadusel. Et me ei soovi ühiskonda, kus iga teisitimõtleja, nõrgem või ükskõik mis mõttes teistsugune tunneb end alandatuna. Väärtusküsimuses ei ole leplikku keskteed – ei saa olla pooleldi tagakiusatud, kinnitas Ossinovski.

Samuti ei vahetata tema sõnul poliitiliseks peenrahaks inimõigusi. “Inimõiguste kaitse ei ole nišipoliitika, vaid vundament. See vundament, millele vaba Eestit on ehitatud siiani ja tuleb ehitada edasi,” lausus Ossinovski.