Vabariigi valitsuse seaduses seisab, et valitsuse liikmel, kes on ametist vabastatud valitsuse tagasiastumise või ministrile umbusalduse avaldamise tõttu või peaministri ettepanekul, on õigus saada hüvitist kuue kuu ametipalga ulatuses. Ministrite palk on hetkel 5243,06 eurot kuus. Kiire arvutus näitab, et kuue kuu palk on 31 458,36 eurot. Riigikantselei põhjendas, et Kuusiku kohta see seadusepügal siiski ei käi. Nende hinnangul ei näe valitsuse seadus siiski ette hüvitise maksmist ministri tagasiastumisel omal soovil.

Kuusik aga leiab, et ta päev ministriametis on sellist hüvitist väärt, kuna teda olevat sunnitud ametist lahkuma. Tallinna halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu kinnitas Delfile, et Kuusik esitas mai lõpus halduskohtule kaebuse riigi vastu ning nõuab sunnitud tagasiastumise pärast hüvitist kuue kuu ametipalga ulatuses ehk 31 458 eurot.

Kohus pole Kuusiku kaebust veel menetlusse võtnud ja andis teisele poolele ehk valitsusele täpsemate asjaolude selgitamiseks 14. juunini aega. Pärast seda otsustab kohus, kas võtab Kuusiku kaebuse menetlusse.

Kuusikule maksti ametist tagasiastumisel välja palk 1,5 tööpäeva eest. See on 374,5 eurot (proportsionaalselt töötatud ajale). Lisaks ka esindustasu 74,9 eurot (maksuvaba).

Kuusik pole kommentaarideks Delfile kättesaadav olnud.