Soome reisijad tõid 2018. aasta maist 2019. aasta aprillini välismaalt kaasa kokku ligi 59 miljonit liitrit alkohoolseid jooke. Kui see kogus arvutada ümber sajaprotsendiliseks alkoholiks, kasvas reisijate poolt sissetoomine eelnenud 12-kuulise perioodiga võrreldes 7,3%.

Sajaprotsendiliseks alkoholiks ümber arvutatuna tõid reisijad Soome sisse 6,9 miljonit liitrit.

Samal ajal aga erinevate alkohoolsete toodete kogused liitrites vähenesid. Liitrites vähenes sissetoomine eelmise aasta mai ja selle aasta aprilli vahel veidi alla viie protsendi. See tähendab seda, et sisse toodud alkohol oli keskmiselt kangem kui varem.

THL-i raportis on näha Eesti alkoholiaktsiisi muutumine. Eestil õnnestus kaotada eelmisel aastal kolmandik oma alkoholiaktsiisist saadavast tulust, teatas Soome jaekaubanduse organisatsiooni Päivittäistavarakauppa ry tegevjuht Kari Luoto mai lõpus.

THL-i juhtivekspert Thomas Karlsson ütles, et soomlased ostavad Eestist kõige rohkem kangeid jooke, sest nende hindade erinevus Soome omadest on kõige suurem.

Karlssonil paluti kommenteerida Eesti alkoholiaktsiisi langetamiset 25% võrra alates juulist.

„Muutust on tõesti raske ette hinnata. See sõltub sellest, kuidas aktsiisi langetamine erinevate joogigruppide vahel jaguneb. Ma olen aru saanud, et aktsiisi langus puudutab kõige tõenäolisemalt õlut. Seal on neid suurimaid tõstmisi varasematel aastatel tehtud,” ütles Karlsson.

Karlsson arvab, et kui Eesti õlle hind langeb, ostetakse seda tõenäoliselt jälle rohkem.

THL-i raportist selgub, et reisijate poolt Soome sissetoomine kasvas eriti kangete jookide, vahepealsete toodete ehk kangestatud veinide ja joogisegude, veinide ja siidrite osas. Suhteliselt suurim oli kasv vahepealsete toodete sissetoomises, kogus pea kahekordistus.

Kõige rohkem toodi Soome sisse endiselt õlut – ligi 24 miljonit liitrit. Siiski vähenes kogus eelmise perioodiga võrreldes viie miljoni liitri võrra. Vähem toodi Soome ka long drink’e.

Reisijate poolt Soome toodud alkoholitoodetest oli sajaprotsendiliseks alkoholiks arvestatuna kangete jookide osakaal 47%. Veinide osakaal oli 18% ja vahepealsete toodete osakaal 6%. Õlle, long drink’ide ja siidrite osakaal kokku oli 30%.

Küsitluse käigus küsiti igal nädalal 500 juhuslikult valitud vähemalt 15-aastaselt Mandri-Soome elanikult kahe eelmise nädala jooksul sisse toodud alkoholi kohta. Kontakte oli kokku üle 26 000. Umbes 2600 inimest oli viimase kahe nädala jooksul välismaalt naasnud. Küsitluse viis läbi Kantar TNS.