ETV suve esimese poole märksõna on mõistagi laulu- ja tantsupidu. Otseülekannetega alustatakse juba järgmisel nädalal Tartus toimuvalt laulupeolt ja nendega jätkatakse kogu suve. Muu hulgas on ees võidupüha tähistamine, augustis taasiseseisvumispäeva sündmused ning Balti keti 30. aastapäevaks valmistumine. „Kõige suurem sündmus on laulu- ja tantsupidu, millest ETV (tegelikult kogu ERR) teeb väga mahuka ülekande. Eraldi väärib märkimist, et juubelipeo kajastamisel on ERR partner ka erivajadusega inimestele – tantsupeost jõuab vaegnägijateni kirjeldustõlge ja laulupeost vaegkuuljateni viipetõlge,” ütles ETV pressiesindaja Pille-Mai Helemäe.

Kuigi „lihtsale televaatajale” võis jääda mulje, et populaarsed saated „OP+” ja „Ringvaade” lõpetasid juba mai keskel ning tegijate puhkus on pedagoogide omastki pikem, pole see Helemäe sõnul päris nii. „Mõlemad saated lõpetasid eriprojektidega, nt David Vseviovi intervjuusaade oli „OP+-i” meeskonna tehtud, „Ringvaade” lõpetas hooaja erisaadetega mai viimasel nädalal.” Tegijad on Helemäe sõnul suvel hõivatud ka suviste saadetega, nt Tartu laulupeo kontserdi saatejuht on Joonas Hellerma, suvist „Ringvaadet” hakkab juhtima teiste kõrval Anna Pihl. Samuti on saatejuhid seotud erinevate sündmuste ülekannetega. „Näiteks laulu- ja tantsupeo ülekandeid kommenteerivad ja platsilt vahendavad muljeid paljud tuntud eetrinäod. Samal ajal valmistutakse juba ka tulevasteks hooaegadeks – näiteks Johannes Tralla on mootorrattaga Euroopat avastamas,” lisas Helemäe.
Juulist jõuab ETV ekraanile Pablo Picasso värvikas elulugu, mille nimiosas teeb särava rolli Antonio Banderas.

ETV soovitab suvel vaadata

* Laulu- ja tantsupeo ülekanded juuli esimesel nädalal, Tartu laulupeo kontsert on ETV-s neljapäeval, 20. juunil.

* „Tule tulemine” – argipäeviti kell 20.45 (eetris kuni 4. juulini)

* „Ringvaade suvel” – alates 1. juulist

* „Eesti mäng” – alates 8. juulist

* Hankesarjadest „Geenius: Picasso” – Pablo Picasso värvikas elulugu, mille nimiosas on Antonio Banderas.

Kanal 2

Kanal 2 pressiesindaja Mari-Liis Veskus möönab, et suvine teleprogramm on rahulikum ja tagasihoidlikum kui talvine, kuid samal ajal tehakse ettevalmistusi sügishooajaks ja mõeldakse ka juba järgmise kevadhooaja peale. „Suvel kordame vaatajate lemmiksaateid ja -sarju. Praegu näiteks „Kodutunnet” ja „Meie aastat…”, mille vaatajaarvud on head ka suve alguses. Siiski pakume ka täitsa uut ja värsket nii kodumaist omatoodangut kui ka välismaa draamasarju ja teleesilinastusi.”

Mai viimase ja juuni esimeste nädalate jooksul lõppevad riburada Kanal 2 saadete kevadhooajad, päris läbi saab Veskuse sõnul kanali hooaeg jaanipäevaks. „Mõtteid [sügiseks] on palju ning töö ja ettevalmistused käivad, et ka televaatajatele harjumuspäraseks saanud „Radari” eetriaeg millegi hea ja meeleolukaga täidetud saaks,” sõnas Veskus.
„Malluka suvi maal”. Skandaalne staarblogija Mallukas haarab sel suvel oma mehe ja kolm põngerjat kaenlasse ning kolib internetist välja maale.

Kanal 2 soovitab

* „Suvereporter”

* Saadete „Reporter” ja „Kodustiil” juhi Jaanus Koorti suvine seiklussaade „Elamusi täis Eesti”

* „Malluka suvi maal”

* „Merevaade Matverega” – uus hooaeg

* Telemäng „Mängi ja võida!”

* USA põnevusdraamasari „Saatuslik kelmitar”

TV3

TV3 programmijuht Raimo Kummer ütleb, et suviseid vaatajaarvusid ei mõjuta noorte vähene huvi televisiooni vastu, Netflix ja HBO, vaid pigem ilm. „Ilusate ilmadega eelistavad inimesed küll telerit vaadata veidi hilisematel kellaaegadel, kuid teler on ikka inimeste eelistatuim kanal info ja meelelahutuse tarbimiseks. Meie pakume suvel kell 19 värskeid uudiseid ja päevakajalist meelelahutust ning hilisemal ajal palju filmide esilinastusi ning mitut uut telesarja. Vaatajaarvudega olen mina rahul.”
Sari „Matsiplikast linnapreiliks” TV3-s. Kümme kuni 30-aastast naist on otsustanud teha lõpparve asotsiaalse eluviisiga.

TV3 soovitab

* „Suvised seitsmesed”, mis jõuavad vaatajani otse Maarjamäe lossi pargist.

* Uus sari „Hädaabi 911”

* Sari „Matsiplikast linnapreiliks”, milles näeb eksperimenti, kuidas kümme kuni 30-aastast naist proovivad teha lõpparve asotsiaalse eluviisiga.

* Sarja „Põgenemine” uus hooaeg – alates 19. juunist.

* Põnevussari „Sild | Moct”. Skandinaavia detektiivisarja põhjal tehtud vene-eesti versioon jätkub 20. juunil värske hooajaga.

* „Kättemaksukontori” 6. hooaeg

* Filmidest „Pearl Harbor”, „Shawshanki lunastus”, „Star Trek tundmatusse”, „Tulnukas: Covenant”

Netflix

„When They See Us” (USA). Netflixi üks viimase aja suurimaid hitte esilinastus 31.mail. Lugu põhineb 1989. aastal Central Parkis toimunul, kui seal vägistati grupiviisiliselt 28-aastane investeerimispankur Trisha Meili. Viis süütut noort mustanahalist meest pandi aga vangi asja eest, mida nad ei teinud.

„The Haunting of Hill House” (USA). Sari tuli ekraanile eelmisel sügisel ja järge on oodata 2020. aastal. Intelligentne ja mitmekihiline õudusfilm väga hea näitleja- ja kaameratööga. Kui on soov normaalselt magada, on rangelt soovitatav vaadata üks osa korraga. Lühidalt: viielapseline pere kolib lossi, et see renoveerida ja hiljem maha müüa. Kõik läheb aga valesti. Gooti stiilis õudus, mis tungib sügavale alateadvusesse ja sealt enam ära ei lähe. Põhineb 1959. aastal Shirley Jacksoni sulest ilmunud samanimelisel romaanil.
„The Haunting of Hill House”

Dokumentaalfilmidest on populaarsed neljaosaline teos sarimõrvar Ted Bundyst – „Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes” ning 2007. aastal Portugalis kuurordist kaduma läinud ja siiani teadmata kadunud Madeleine McCanni juhtumit lahkav kaheksaosaline sari „The Disappearance of Madeleine McCann”. Viimane küll juhtumit mõistagi ei lahenda, aga annab siiski ülevaate aastaid kestnud mastaapsest uurimisest, mida vaevalt ükski vaataja detailselt mäletab.