Eelnõuga võimaldatakse mitmikkodakondsust Eesti kodanikele, kes on omandanud Eesti kodakondsuse sünniga. Eelnõuga nähakse ette ka Eesti kodakondsuse taastamise võimalus isikutele, kes omandasid Eesti kodakondsuse enne 1992. aasta 26. veebruari, kuid keda sunniti sellest loobuma või loeti Eesti kodakondsuse kaotanuks või sellest loobunuks. Juhtivkomisjoniks määrati põhiseaduskomisjon.

Menetlusse võeti ka Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni 13. juunil algatatud kodakondsuse seaduse muutmise seaduse eelnõu (40 SE).

Eelnõuga võimaldatakse taotleda naturalisatsiooni korras Eesti Vabariigi kodakondsust Eestis sündinud alla 15- aastastele lastele, kelle vanem või vanemad on kas määratlemata kodakondsusega isikud või kolmanda riigi kodanikud ning elasid Eestis püsivalt enne 20. augustit 1991. Eelnõuga loobutakse Eesti kodakondsuse taotlemisel tingimusest pikaajalise elaniku elamisloa või alalise elamisõiguse nõudest, säilitades samas nõude, et taotleja viibiks Eestis seaduslikult elamisloa või elamisõiguse alusel. Juhtivkomisjoniks määrati põhiseaduskomisjon.

Lisaks menetletakse Eesti Panga Nõukogu esimehe Mart Laari 12. juunil esitatud Riigikogu otsuse "Eesti Panga Nõukogu liikmete nimetamine" eelnõu (38 OE).

Eesti Panga Nõukogu esimees teeb ettepaneku nimetada Eesti Panga Nõukogusse Enn Eesmaa, Kaie Kerem, Enn Listra, Rein Minka, Ivari Padar, Jaanus Tamkivi ja Urmas Varblane.

Eesti Panga Nõukogu on Eesti Panga järelevalveorgan, mis koosneb esimehest ja seitsmest liikmest. Nõukogu liikmed peavad olema Eesti kodanikud ja omama kõrgharidust, liikmete hulka ei tohi kuuluda Vabariigi Valitsuse liikmed ega Eesti Panga töötajad. Eesti Panga Nõukogu liige ei tohi töötada ühegi fondivalitseja, investeerimisfondi, investeerimisühingu, krediidiasutuse, kindlustusandja või muu finantsjärelevalve alla kuuluva subjekti juures ega kuuluda nende juhtimisorganitesse. Juhtivkomisjoniks määrati rahanduskomisjon.

Neljandaks võeti menetlusse Reformierakonna fraktsiooni 13. juunil algatatud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning erakooliseaduse muutmise seaduse eelnõu (39 SE).

Eelnõuga luuakse võimalus keskseks direktorite töö- ja arengualaseks hindamiseks. Eelnõu rakendamisel antakse direktoritele professionaalset tagasisidet, mis on suunatud direktorite ametialase arengu toetamisele. Hindamistulemustest lähtuvad soovitused kooli pidajale on kantud eesmärgist tagada Eesti üldhariduskoolides pakutava hariduse kõrge kvaliteet, et koolides töötavad direktorid on õppimise liidrid, et koolides on rakendunud õppija vajadusi arvestav, loovust ja innovaatilisust arendav õpikäsitus. Juhtivkomisjoniks määrati kultuurikomisjon.

Viimaseks võeti menetlusse Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni 13. juunil algatatud keskkonnatasude seaduse täiendamise seaduse eelnõu (41 SE).

Eelnõu näeb ette jaotada riigieelarvesse laekunud keskkonnatasudest vähemalt 25 protsenti Ida - Virumaa programmi ja selles nimetatud tegevuste elluviimiseks. Juhtivkomisjoniks määrati keskkonnakomisjon.