Lõpuaktuste periood on saamas sisse täie hoo. Esimesed aktused on juba toimunud, suurem osa keskkooli lõpetajad üle Eesti löövad end üles aga homme-ülehomme. Samas elavad nad kõik veel vahetult enne ja halvimal juhul isegi peale lõpetamist teadmatuses, sest kevadel sooritatud riigieksamite tulemused ei ole siiamaani selgunud.

Tartu Jaan Poska gümnaasiumi direktor Helmer Jõgi on vihane, sest pidi kaks päeva kulutama närve selleks, et õpilastele saaks lõpuaktuse ajaks tunnistusedki välja prinditud. Tema sõnul on täiesti ebanormaalne, et Innovel riigieksamite kontrollimisega nii kaua aega läheb. "Innoves on saamatust, tahtmatust ja kooliprotsessi mittetajumist päris palju. Niimoodi ei saa tööd teha," ütles Jõgi. "Matemaatika eksam toimus 25. mail ja siiamaani ei ole tulemusi."

Tunnistused saab abiturientidele reeglite järgi printida alles siis, kui õppeinfosüsteemis on riikliku eksami soorituse rea peal linnuke. Et inglise keele tulemused tulid alles täna ja matemaatika tööd on veel kontrollimisel, oli Jõel vaja organiseerida erandkorras tunnistuste printimise võimekus, et oleks ka midagi lõpetajatele kaante vahele panna.

Miina Härma gümnaasiumi direktori Ene Tannbergi sõnul on eksami tulemuste venimine olnud probleemiks ka varasematel aastatel. "Ma usun küll, et innnove suudaks tuua seda varasemaks. 15-16 juuni oleks normaalne, siis jõuavad koolid trükkida välja tunnistused ja korraldada lõpetamised. Praegusel juhul, kui tulemused tulevad 20, siis printima saab hakata ju alles kaks päeva enne jaanipäeva," rääkis Tannberg.

Innove on tegelikult teavitanud koole juba aegade algusest, et tulemused tulevad hiljemalt 20. juuniks. Mõnel aastal on jõutud eksamid ära hinnata oluliselt varem, ent Innove pressiesindaja Mari Annuse sõnul mängis tänavu rolli näiteks nädala võrra pikem õppeaasta.

Tartu koolide puhul aga ei tulnud kõne alla lõpuaktuste hilisemale ajale seadmine, sest linna palvel ei saanud pidupäevi laulupeoga samale ajale panna ning sealt edasi tuleb juba jaanipäev. Nii pididki osad koolid aktused juba täna ära pidama.

Innove Testide Keskuse juhi Regina Multrami sõnul oli kunagi plaan eksamite esimene hindamine kohe koolis, peale eksamit, mis kiirendas protsessi oluliselt. "Meie poolt oli siis teine ja kolmas hindamine ning andmete sisestamine. Koolijuhtide ja õpetajate poolt tekkis mingi hetk sellele vastuseis ja see ei saanud teoks. Võib-olla peaks koolijuhtidega koos arutama, et see süsteem tagasi tuua," ütles ta.

Tannberg on sama meelt, et koolijuhid võiksid ehk Innovega uuesti läbirääkimisi pidama hakata. "Usun, et nad võiksid vaadata oma graafiku üle, sest eksameid on ju ainult kolm. Varem, kui oli rohkem riigieksameid, siis jõuti ka sama ajaga tehtud. Parem oleks vaadata, et kuidas saaks, mitte seda, miks ei saa," ütles Tannberg.

Multrami sõnul sõnul ei sõltu eksamite kontrollimise periood sellest, kui palju erinevaid eksameid on. "Suuresti määrab selle akna ära eesti keele eksam, mis on protsessilt kõige suurem. Kui see eksam toimuks varem, saaks ka tulemused varem," ütles ta.

Innove avaldas lootust, et viimased eksamitulemused jõutakse andmebaasidesse sisestatud täna õhtuks.