Ettevõtja Hillar Teder tunnistas sel nädalal kohtus, et andis Keskerakonnale altkäemaksu, et saada Tallinna linnavalitsuselt endale soodsat otsust.

Prokurör küsis kohtus tunnistusi andnud Tederilt, kas ta mõistis, et 19. jaanuari 2015. aasta kohtumisel Tallinna tollase linnapea Edgar Savisaarega küsiti temalt altkäemaksu? "Jah," vastas Teder.

Savisaar lükkas aga Tederi tunnistuse ümber: "Tegelikult tuleb tõdeda, et ega ikka Teder kohtus ei öelnud küll, et ma temalt altkäemaksu küsisin. Ta kinnitas, et tema teada ei olnud ma maadevahetuse plaanist teadlik ega suhelnud ka sel teemal kellegagi. Ja et annetus, mida ma küsisin, oli täiesti seaduslik. Seega ei mingit altkäemaksu," kirjutas ta oma Facebooki seinal.

Savisaare sõnul oli Tederi tunnistus osa kokkuleppest prokuratuuriga, et protsessist vabastus saada. "Kas keegi tõesti usub, et üleeilne lahendus ei olnud varem prokuratuuriga kokku lepitud, nagu asjaosalised? Milleks seda varjata ja hämada?" nentis Savisaar oma postituses.

Savisaar lisas, et kui Tederi väited tema altkäemaksu küsimise ja võtmise kohta on olemas, kaebab ta ettevõtja valetunnistuse pärast kohtusse. Advokaadid on tema sõnul seni seisukohal, et esialgu pole Tederilt sellist ütlust leitud.

Soodne kaup

2015. aasta jaanuaris tahtis Teder Kadriorus Tallinna linnaga maad vahetada. Vastutasuks pakkus ta Keskerakonnale laenu 275 000 eurot. Laen ei läinud mitte otse Keskerakonnale, vaid viimase kampaaniameister Paavo Pettaile, kes pidi saadud raha eest enne valimisi reklaame ostma.

Küsimusele, kas siis lepiti kokku altkäemaksus, vastas Teder kohtus: "Nii tuleb välja jah. Seda tuleb kahetseda."

Teder selgitas, et altkäemaksuks Keskerakonnale oli tema lubadus anda Paavo Pettai firmale Midfield laenu, et Midfield saaks maksta Keskerakonna 2015. aasta valimiskampaania arveid. Teder rõhutas, et tegemist oli ikkagi ehtsa laenu, mitte fiktiivse laenuga ning ta eeldas, et Midfield maksab talle raha tagasi, kui Keskerakond firmale raha ära maksab.

Teene teine pool oli see, et käima tuli lükata menetlus, et Teder saaks linnaga Kadriorus maad vahetada. Teder nentis, et peale avalduse sisseandmist ootas ta, et seda hakatakse menetlema, aga tegelikult tuli lihtsalt keelduv vastus.

Teder vabastati teisipäeval kohtu alt oportuniteediga, nagu oli prokuratuuriga kokku lepitud. Ettevõtja peab tasuma 200 000 eurot trahvi.