Toitumisekspertide sõnul on laste ülekaalulisus ühiskonna heaoluga kaasas käiv probleem, mida saab ennetada, kui hakata teemaga tegelema juba lapseeas.

Tallinna Ülikooli Loodus- ja terviseteaduse instituudi õppejuht Sirje Vaaski sõnul nentis juba riigikontroll oma 2016. aasta raportis, et meie tänane tervishoiukorraldus ei taga laste ja noorte ülekaalu ning rasvumise ennetamist.

Auditi järgi puudub Eestis ühtselt koordineeritud teenuse pakkumine ehk juhtumikorraldus. Ka rahvastiku tervise arengukavas püstitatud eesmärkide ja reaalse olukorra vahel on jätkuvalt suured erinevused.

Selleks, et lastest kasvaksid maast madalast teadlikumad toitujad ning parema tervisega inimesed, on vaja järjepidevat teavitustegevust, mis algaks juba imikueas ning jätkuks lasteaias ja koolides, ütles Toiduliidu juht Sirje Potisepp „Täna on toitumisõpetus olemas vaid väga väikeses osas haridusasutustes, kuigi tegu on eluliselt vajaliku ja heale tervisele aluse paneva õppeainega, mida peaks õpetatama meie kõigis koolides,“ rõhutas ta.

Tervisliku toitumise lahutamatuks osaks on värsked puu- ja köögiviljad, täisteratooted, kaunviljad, pähklid, seemned, marjad, muna, väherasvane liha. Samuti erinevad piimatooted ja puhas vesi. Oluline on jälgida taimse ja loomse toidu õiget vahekorda ning limiteerida “tühjade kalorite” tarbimist.