Aberdeeni rahvusvahelisest lennujaamast sai hiljuti esimene Suurbritannia lennujaam, kus töötavad närvilisi reisijaid rahustavad teraapiakoerad. Tänapäeval ei panda lennujaamadesse lisamugavuste väljamõtlemisel fantaasiale enam piire — alustades teraapiakoertest ning lõpetades minipruulikodade ja koskedega siseruumides.

Seelikuga põrsas (San Francisco rahvusvaheline lennujaam, USA)
Oled pigem koera- või kassiinimene? Kuidas tundub hoopis tutu seelikut kandev põrsas? Lilou on San Francisco lennujaama teraapialoomade tiimi liige. Tiimiliikmete ülesandeks on nuusutada ja rahustada ärevil reisijaid. Liloust sai 2016. aastal maailma esimene lennujaamas töötav teraapiapõrsas. Peale tutu seeliku kuulub tema garderoobi veel piloodimüts ja vest, millele on kirjutatud „Paita mind!“.

Köögiviljaaed (Chicago O’Hare’i rahvusvaheline lennujaam, USA)
See ei ole siiski päris tavaline köögiviljaaed, vaid hoopis maailma esimene lennujaamas asuv aeropooniline ehk mullavaba aed. Taimed kasvavad suurtesse postidesse süvistatud niššides, 26 postis on kokku 1100 nišši. Kuna taimed ei kasva mullas, siis saavad nad kasvamiseks vajalikud toitained piserdusveest. Lennujaamas kasvatatud lehtpeeti, lillat basiilikut, paprikaid, ube ja söödavaid lilli kasutavad seal asuvad restoranid. Veel teeb O’Hare’i lennujaama eriliseks selle kunstikollektsioon. Tänu koostööle Chicago kunstiprogrammiga saab terminalides näha skulptuure, seinamaalinguid ja valgusinstallatsioone. Seal on näiteks Michael Haydeni installatsioon „The Sky’s the Limit”, mis koosneb 466 neoonvalgustist.

114 000-liitrine akvaarium (Vancouveri rahvusvaheline lennujaam, Kanada)
Akvaariumis elab 20 000 veetaime ja -looma. Omapärasemad neist on näiteks huntangerjas, Hiina meriahven, meripura, meriroosilised ning lennujaamas on ka eraldi meduuside akvaarium. Vancouveri lennujaamaski on muljet avaldav kunstikollektsioon, kuhu kuulub mitu Briti Columbias varem elanud põlisrahvaste tööd.

Maailma kõrgeim sisekosk (Changi lennujaam, Singapur)
40 meetri kõrgune Rain Vortexi kosk on Changi lennujaama uusim vaatamisväärsus. Juba olemasolevate hulka kuuluvad kaktuste aed, liblikate aed, katusel asuv bassein ning esimest ja keldrikorrust ühendav liutoru. Rain Vortexi kosk asub lennujaamaga ühenduses olevas hiljuti avatud Jeweli keskuses, kus asub veel 280 poodi, Shangri-La hotell, Resorts restoran, kino ja neljakorruseline vihmamets.

Kunst (Nashville’i rahvusvaheline lennujaam, USA)
Lennujaamad kasutavad üha enam oma ruume kunsti näitamiseks ning Nashville’i lennujaamas on üks paremaid kunstikollektsioone. Seal korraldatakse näitusi ning eriti palju esitletakse just kohalike kunstnike töid. Lennujaama kollektsioonis on maale, skulptuure, fotosid, mixed media töid ehk erinevatest materjalidest kokku pandud töid. Praegu näitusel olevad olulisemad tööd on Jack Hastingsi alumiiniumist kujud, mis on riputatud terminali lae alla, ning Sherri Warner Hunteri kujundatud istumisala, mis on kaunistatud mosaiikidega. Kunsti hulka kuulub ka muusika ning seega toimub Nashville’i lennujaamas igal aastal üle 700 live-kontserdi.

IMAX-kino (Hong-Kongi rahvusvaheline lennujaam)
Ükskõik kui suur lennujaam ka oleks, ikkagi hakkab seal lõpuks igav, kui järgmist lendu tuleb väga kaua oodata. Hong-Kongi rahvusvahelises lennujaamas aga igavus ilmselt kimbutama siiski ei tule, sest seal asub 350-kohaline IMAXi kinosaal. Kinos näidatakse viimaseid hittfilme ning filmielamuse muudavad veel ägedamaks veepritsmed, mullid, udu ja lõhnad. Kui pika lennukis istumise järel tekib soov ennast natuke liigutada, siis tasub hoopis virtuaalgolfi mängima minna.

Vihmamets (Kuala Lumpuri rahvusvaheline lennujaam, Malaisia)
Kuala Lumpuri hiigelsuur lennujaam asub maa-alal, kus enne oli vihmamets. Osa varasemast metsast koos kose ja laudteega on nüüd rajatud hoopis lennujaama sisse. Kui ei ole soovi metsas aega veeta, on võimalus poodlema minna. Transpordikeskuse töötajad kirjeldavad kompleksi isegi pigem kaubanduskeskusena, mille juurde on ehitatud lennujaam. Seda ka põhjusega, sest seal asub sadu poode, mille hulgast leiab palju brändiesindusi, näiteks Billabong, Bvlgari, Rolex, Godiva, Mont Blanc ja Hamleys.

Raamatukogu (Tallinna lennujaam)
Kõige kodusemaks lennujaamaks nimetatud Tallinna lennujaamas ei ole suuri koskesid ega kinosid, kuid seal on mõnus raamatukogu. Raamatukogust leiab muidugi eesti-, inglise- ja venekeelseid raamatuid, kuid peale nende veel päris mitmes keeles teoseid. Süsteem toimib aususe alusel ehk igaüks võib sealt lugemist kaasa võtta ja selle järgmisel korral tagasi tuua, millal iganes see juhtuma peaks. Kõik võivad raamatukokku lugemist ka juurde tuua. Raamatukogu on kindlasti üks mõnusamaid kohti terves lennujaamas — seal on tugitoolid ja palju taimi ning nurgake asub eemal kärarikkamast alast.

Euroopa suurim kinnine õlleaed (Müncheni rahvusvaheline lennujaam, Saksamaa)
Saksamaal on igal pool õlleaedu ehk keset suurt parki on baar ning selle ümber lauad ja istumiskohad. Müncheni lennujaamas on kõik õlleaiale omane olemas — meiupuu, kastanipuud ja traditsioonilised pubitoidud. Kinnises õlleaias on istumiskohti 600 inimesele, kuid ei tasu kurvastada, kui sinna istumiskohta ei leia, sest lennujaamas asub ka Airbrau baar. See on Euroopa ainus lennujaamas asuv pruulikoda. Airbraus saab peale õlle joomise ka koos pruulmeistriga pruulikojas ringi vaadata ja nende tööga tutvuda.

Allikas: www.independent.co.uk